Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Slovensko

Poslanci z výboru odsúdili výroky šéfa SND

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jeho vyjadrenia na adresu politikov, ktorí si plnia svoje ústavné povinnosti o tom, 'že nanešťastie ešte stále dýchajú', za neprípustné a za akoukoľvek mysliteľnou čiarou, uviedli poslanci.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Poslanci z Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá odsúdili výroky generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku z konferencie v Budapešti. Vyzvali ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) k vyvodeniu zodpovednosti. Šéfku rezortu Drličkovo vyjadrenie rovnako pohoršilo. Prerušila jeho pracovnú cestu, aby sa s ním ešte v piatok osobne stretla.

"Jeho posmešné vyjadrenia na adresu 'národných umelcov', ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND o tom, 'že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku', považujeme za obzvlášť neslušné a nedôstojné. Jeho vyjadrenia na adresu politikov, ktorí si plnia svoje ústavné povinnosti o tom, 'že nanešťastie ešte stále dýchajú', za neprípustné a za akoukoľvek mysliteľnou čiarou," uviedli poslanci a poukázali na situáciu v spoločnosti. Pod stanovisko sa podpísali predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO), ako aj Jana Žitňanská (nezaradená), Dušan Jarjabek (Smer-SD), Ľubica Laššáková (nezaradená), Michal Luciak (SaS), Monika Kozelová, Jarmila Vaňová, Milan Potocký a Robert Halák (všetci OĽANO).

"Ministerku kultúry veľmi pohoršil spomínaný výrok a danou situáciou sa intenzívne zaoberá. Riaditeľa Drličku kontaktovala a prerušila jeho pracovnú cestu, aby sa s ním ešte dnes (piatok, poznámka TASR) osobne stretla a vypočula si jeho vysvetlenie," reagovalo pre TASR ministerstvo.