Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Politické strany zvolené do NRSR vytvorili kluby, výnimkou je Sieť

Na snímke Radoslav Procházka (#Sieť) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Do klubu Mosta-Híd nevstúpili, ani to neplánujú. Povedal to predseda strany Radoslav Procházka.

Bratislava 23. marca (TASR) - Politické strany, ktoré boli 5. marca zvolené do Národnej rady SR, dnes vytvorili poslanecké kluby. V parlamente tak bude pôsobiť sedem klubov, čo plénum zobralo na vedomie.

Najsilnejší klub, s počtom členov 49, bude mať Smer-SD a jeho predsedom je Martin Glváč. Druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov), na čele klubu je Martin Poliačik.

Nasledujú OĽaNO-NOVA (19) s predsedom klubu Richardom Vašečkom, SNS (15) so šéfom klubu Tiborom Bernaťákom, klubu ĽSNS (14) predsedá Marian Kotleba, klubu Sme rodina (11) Boris Kollár a klubu Mostu-Híd (10) Gábor Gál.

Do parlamentu bola zvolená aj strana #Sieť. Tá však prišla o troch poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do novej koalície. Počet poslancov za #Sieť tak klesol na sedem, pričom minimum na vytvorenie klubu je osem členov. Poslanci #Siete tak budú evidovaní ako nezaradení.

Poslanecký klub dostáva zo štátneho rozpočtu príspevok na jeho fungovanie. Predsedovia klubov majú zase právo zúčastňovať sa poslaneckých grémií.

Poslanci za #Sieť nemajú vlastný klub, budú pôsobiť ako nezaradení

Poslanci Národnej rady SR za #Sieť budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení. Na zriadenie vlastného klubu totiž nemajú dosť poslancov. Treba ich aspoň osem, #Sieť ich má sedem. Do klubu Mosta-Híd nevstúpili, ani to neplánujú. Povedal to predseda strany Radoslav Procházka.

"Nemáme zatiaľ žiadny úmysel vstupovať do iného klubu. Budeme fungovať ako poslanci za #Sieť, ktorí nebudú v tejto chvíli organizovaní v poslaneckom klube," uviedol Procházka.

Nevylúčil, že by podporil zmenu zákona, ktorá by znížila počet poslancov potrebných pre vznik klubu z ôsmich napríklad na šesť. Ale zníženie kvóra by nesmelo byť jedinou zmenou.

"Nemyslím si, že je dobré meniť zákony šité na mieru konkrétnej personálnej potrebe," zdôraznil s tým, že ak by v novele boli iné vecné argumenty, ktoré nebudú súvisieť len s počtom poslancov za #Sieť, tak je podpora možná.