Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odvolávanie Mikulca: Poslanci majú o jeho zotrvaní hlasovať vo štvrtok

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD) počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu v Bratislave v stredu 27. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister vnútra čelil odvolávaniu v parlamente už niekoľkokrát. Ani raz sa ho opozícii nepodarilo odvolať.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v stredu večer v pléne Národnej rady (NR) SR skončila. O zotrvaní Mikulca vo funkcii by sa malo hlasovať podľa slov spravodajcu Jána Benčíka (SaS) vo štvrtok (28. 4.) o 11.00 h.

Vo štvrtok ráno od 9.00 h má zároveň pokračovať riadna schôdza parlamentu. Naplánované je rokovanie o žiadosti prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica. O žiadosti má ešte v stredu večer rokovať parlamentný mandátový a imunitný výbor.

V pléne Národnej rady (NR) SR dnes začala diskusia k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Písomne sa do nej prihlásilo sedem rečníkov. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra líder Smeru-SD Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí.

Z písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Rečniť môže podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NRSR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Premiér Eduard Heger aj hnutie OĽANO stoja za ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), ktorý v Národnej rade (NR) SR opäť čelí opozičnému pokusu o odvolanie. Predseda vlády skonštatoval, že Mikulec si zrejme robí dobre svoju robotu, keď ho chce odvolávať poslanec obvinený z trestného činu.

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) sa usmieva počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu v Bratislave v stredu 27. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali v stredu popoludní rokovanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Inicioval ju opozičný Smer-SD. Opozícia mu vyčíta medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do "živých" trestných vecí. V pléne NR SR je okrem Mikulca aj premiér Eduard Heger (OĽANO) a niekoľko členov vlády.

Predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že Mikulec komunikoval s policajným prezidentom a pýtal sa ho na stav vyšetrovania konkrétnych vecí. Mikulec je podľa poslanca človek preukázateľne podozrivý z korupcie a dal pokyn na prerušenie policajného zásahu. Opozícia tvrdí, že minister sa osobitne zaujímal o vyšetrovanie prípadov, ktoré sa môžu dotýkať ľudí, vďaka ktorým sa stal členom vlády.



Mikulec čelil odvolávaniu v parlamente už niekoľkokrát. Ani raz sa ho opozícii nepodarilo odvolať. Naposledy sa ho pokúsili odvolať v marci pre nezvládnutie riadenia utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a jej zverenie menším súkromným firmám.

OĽANO a premiér stoja za Mikulcom, ten odmieta zasahovanie do vyšetrovaní


Heger nevidí dôkaz, že by Mikulec zasahoval do živých vecí. "Dobre vieme, že je to lož," povedal premiér. Pripomenul kauzu Hedvigy Malinovej za vlády Fica s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Heger tvrdí, že sám Kaliňák vtedy na verejnosť "vynášal zo spisov", zastrašoval a "ničil povesť obete". Podotkol, že bývalé vlády vybudovali na Slovensku korupčný systém. Nevidí preto dôvod, aby Mikulec z funkcie odchádzal na základe tvrdení politikov z tohto systému.
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (tretí zľava), predseda vlády SR Eduard Heger (uprostred) a minister vnútra SR Roman Mikulec (siedmy zľava) počas tlačovej konferencie hnutia OĽaNO k odvolávaniu ministra vnútra SR Romana Mikulca na mimoriadnej schôdzi parlamentu v Bratislave 27. apríla 2022.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Mikulec odmieta, že by mal zasahovať do živých prípadov a do vyšetrovania. Medializovanú komunikáciu s bývalým policajným prezidentom nepopiera, odmieta však zásahy do živých vecí aj to, že by si mal od neho pýtať konkrétne spisy. Na margo toho, že koaličné hnutie Sme rodina Mikulca možno v pléne nepodporí minister uviedol, že ich postoju ľudsky rozumie do istej miery. Dodal, že rozhodnutie o návrhu na jeho odvolanie je v rukách poslancov a on to bude rešpektovať.

Matovič si nemyslí, že by poslanci Sme rodina napokon hlasovali s opozíciou za odvolanie Mikulca. Aj šéf Sme rodina a parlamentu Boris Kollár si podľa neho uvedomuje, že sú jedna koalícia. Dodal, že tak, ako si oni strážia paragraf 363 Trestného poriadku, tak si OĽANO stráži nezávislosť polície.