Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci začali rokovanie návrhom o VšZP a vymáhaní pohľadávok

Na archívnej snímke poslanci na schôdzi parlamentu v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Plénum malo začať utorkové rokovanie vládnym návrhom novely školského zákona, podpredseda NR SR Peter Pčolinský informoval, že napokon sa novela preberie neskôr, aby sa vytvoril priestor na rokovania.

Bratislava 21. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po víkendovej prestávke vrátili v utorok ráno k programu 88. schôdze. V úvode rokovania sa venovali návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa mení aj zákon o poisťovníctve.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je umožniť zdravotnej poisťovni, ktorej jediným akcionárom je Slovenská republika (VšZP, a. s.), samostatné vymáhanie pohľadávok, rovnako ako ho už realizuje Sociálna poisťovňa, a tak urýchliť proces vymáhania a zvýšiť jeho úspešnosť," píše sa v navrhovanom materiáli. Návrh predložili poslanci zo Sme rodina.

Plénum malo začať utorkové rokovanie vládnym návrhom novely školského zákona, podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina) informoval, že napokon sa novela preberie neskôr, aby sa vytvoril priestor na rokovania.

Poslanci následne začali rokovať o návrhu z dielne poslancov OĽANO a Sme rodina, aby sa v prípade zmeny pohlavia nedalo zmeniť rodné číslo. Má to byť možné len v prípade jeho nesprávneho určenia. Vyplýva to z novely zákona o rodnom čísle.