Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci väčšinu dňa debatovali o žiadosti vydať R. Fica do väzby

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD) prichádza na rokovanie 65. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Časy 'našich ľudí' sa skončili a v prípade Roberta Fica musia rozhodovať orgány spravodlivosti tak ako pri každom občanovi, uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali vo štvrtok ráno rokovať o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť. Do diskusie k žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica do väzby sa písomne prihlásilo 35 rečníkov, väčšina z radov opozície, do debaty sa prihlásil aj Fico.

Z písomne prihlásených rečníkov sú dvaja za poslanecký klub. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Poslanci väčšinu rokovacieho dňa debatovali o žiadosti vydať Fica do väzby


Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtkové rokovanie diskusiou k žiadosti prokuratúry na vydanie lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica do väzby. V debate počas štvrtka vystúpilo viacero rečníkov, vo faktických poznámkach na nich reagovali prevažne poslanci Smeru-SD. V diskusii ešte ostáva prihlásených zhruba 30 poslancov. Následne sa môžu poslanci prihlásiť do debaty aj ústne.

V rokovaní o žiadosti na vydanie Fica do väzby bude plénum pokračovať v piatok (29. 4.) od 9.00 h. Poslanci predpokladajú, že hlasovať sa o tomto bode programu bude až nasledujúci týždeň.

Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Proti návrhu vydať Fica na väzobné stíhanie protestovali vo štvrtok pred budovou parlamentu stovky ľudí. Na proteste rečnili politici Smeru-SD vrátane Fica.

Pred parlamentom sa zhromaždili stovky ľudí, protestovali proti vydaniu R. Fica


Na snímke účastníci protestu za Roberta Fica, Za právny štát, Za Slovensko, ktorý organizuje strana SMER - Sociálna demokracia 28. apríla 2022 pred budovou Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Pred Národnou radou (NR) SR sa vo štvrtok popoludní zhromaždili stovky ľudí. Protestovali najmä proti vydaniu obvineného poslanca Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. Témou rečníkov zo Smeru-SD však bola napríklad aj kritika vlády pre nečinnosť pri zdražovaní. Podľa polície sa protest obišiel bez incidentov.

Na zhromaždení vystúpili viacerí predstavitelia opozičného Smeru-SD, ako sú podpredseda strany Erik Kaliňák, poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč i Ľuboš Blaha, ale aj samotný líder Robert Fico. Priestor mali aj predstavitelia iných opozičných a mimoparlamentných zoskupení.

Polícia nezaznamenala na proteste výtržnosti, podľa hovorkyne krajského policajného riaditeľstva Silvie Šimkovej nemuseli riešiť žiadne incidenty.



Poslanci NR SR vo štvrtok diskutujú o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD do väzby. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a policajný exprezident Tibor G.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.


J. Šeliga odmietol, že by koalícia vstupovala do trestného konania


Nikto z vládnej koalície nechodí za konkrétnym prokurátorom a nehovorí mu, koho má stíhať. Lídra Smeru-SD Roberta Fica treba poraziť politicky. Koalícia nevstupuje do trestného konania, jeho prípad nie je politickou objednávkou. Vyhlásil to poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga počas diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR o žiadosti prokuratúry na vydanie Fica do väzby.

Šeliga poznamenal, že pri žiadosti o vydanie Fica do väzby nejde o nič osobné voči jeho osobe. Treba však podľa neho myslieť na to, že hovoríme o bývalom trojnásobnom premiérovi. Doplnil, že tí, ktorí korumpovali, majú byť postavení pred spravodlivosť. Pripomenul, že niektoré osoby sa už priznávajú k tomu, že na Slovensku v oblasti korupcie fungoval systém a organizovaná skupina.


"Ak nebudeme súhlasiť s vydaním na väzby, stratíme časť legitimity," myslí si Šeliga a doplnil, že v takom prípade nedovolia orgánom činným v trestnom konaní použiť plný aparát oprávnení. "Je kľúčové, aby sme dovolili o tom rozhodnúť sudcovi," dodal.

Fico Šeligovi odkázal, že sa snaží prekryť neschopnosť vlády. "Hovoríte, že tu nie je žiadne zasahovanie do vecí a že vy v tento systém veríte," povedal a opýtal sa, ako má napríklad exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorého obvinili, veriť v zákonnosť a spravodlivosť procesu, keď špeciálny prokurátor Daniel Lipšic riadi dozor nad prípravným konaním, pričom Lipšic bol dlhoročným politikom. Fico tiež kritizoval to, že obvinenia prichádzajú po svedectvách ľudí, ktorých označuje za tzv. udavačov.


Koalícia sa podľa Blanára snaží manipulovať verejnú mienku pri kauze Fico


Postupy vládnej koalície aj pri obvinení a otázke vydania poslanca Národnej rady (NR) SR a lídra Smeru-SD Roberta Fica dokazujú, že vládna väčšina sa snaží nielen prekrývať vlastné zlyhania, ale aj manipulovať verejnú mienku. Uviedol to podpredseda opozičného Smeru-SD a parlamentu Juraj Blanár počas diskusie o žiadosti prokuratúry na vydanie Fica do väzby. Kritizuje vyjadrenia koalície, že by sa šéf Smeru-SD chcel schovať za poslaneckú imunitu, keďže bola dávno zrušená.

"Nie je to pravda, že by sa tu niekto chcel skrývať za poslaneckú imunitu," zdôraznil Blanár. Kritizoval najmä vyjadrenia šéfky klubu SaS Anny Zemanovej, ktorá v úvode diskusie hovorila o imunite či papalášizme. Namieta tiež, že koalícia avizovala svoj postup pri hlasovaní o žiadosti prokuratúry ešte predtým, ako videla uznesenie o vznesení obvinenia Ficovi. "Koalícia nie je schopná riadiť štát, nie je schopná ani prijímať opatrenia pre ľudí," povedal a poukázal na vlnu zdražovania. Aj preto podľa neho potrebuje túto neschopnosť zakrývať.



V súvislosti s Ficovým obvinením hovorí o zneužívaní nelegálnych prostriedkov pri vyšetrovaní káuz. Poukázal napríklad na odposluchy advokátov a predstaviteľov Smeru-SD z poľovníckej chaty a na obvinenie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry zo zneužitia právomocí. Hovorí tiež o "nadkvalifikácii" obvinenia voči Ficovi na paragraf týkajúci sa zločineckej skupiny. Vidí v tom účelovosť a potrebu dostať prípad pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry. Koalícia podľa neho mieni takýmto spôsobom umlčať lídra opozičnej strany. Opätovne pripomenul podozrenia z manipulovania vyšetrovaní viacerých káuz a neprehľadnú situáciu v bezpečnostných zložkách.

Radovan Kazda (SaS) v reakcii na Blanárove slová poukázal na nezákonné lustrácie viacerých osôb z čias bývalej vlády. V súvislosti so žiadosťou prokuratúry o súhlas so vzatím Fica do väzby uviedol, že rovnako by hlasoval za aj pri akomkoľvek inom poslancovi.

Fico koaličným poslancom pripomenul, že žiaden člen zákonodarného zboru sa nevie vyhnúť trestnému stíhaniu, keďže neplatí žiadna trestnoprávna imunita. Podčiarkol, že si okamžite prevzal uznesenie o vznesení obvinenia, došiel na prvý termín výsluchu v riadnom čase.

Romanu Tabák (OĽANO) mrzí, že v parlamente je napätá atmosféra. "Kto je bez viny, nech hodí prvý kameňom," povedala.


Koalícia odmieta tajné hlasovanie o žiadosti na vydanie R. Fica do väzby


Strana SaS odmieta, aby sa o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby hlasovalo tajne. S návrhom na tajné hlasovanie prišiel Smer-SD. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš si nemyslí, že by niekto z poslancov hnutia bol za tajnú voľbu. Aj šéf parlamentu a Sme rodina Boris Kollár pre TASR uviedol, že Sme rodina je za verejné hlasovanie.

"Strana SaS odmieta návrh na tajné hlasovanie. Jednoznačne sme za to, aby hlasovanie za súhlas na vzatie Roberta Fica do väzby bolo verejné. Celý poslanecký klub SaS bude hlasovať za voľný priechod spravodlivosti," uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

Šipoš je taktiež proti tajnému hlasovaniu. Predpokladá, že skôr ako v utorok (3. 5.) hlasovanie o Ficovi nebude. "Podporujeme verejné hlasovanie. Časy 'našich ľudí' sa skončili a v prípade Roberta Fica musia rozhodovať orgány spravodlivosti tak ako pri každom občanovi," doplnil Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Za tajné hlasovanie nie je ani poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga. "V tak vážnej veci by mal každý hlasovať verejne, aby mohol byť verejnosťou dopytovaný, prečo hlasoval tak, ako hlasoval," povedal pre TASR. Otázka vydania súhlasu na vydanie do väzby nie je podľa neho otázka viny alebo neviny. "O tom rozhoduje súd. My len rozhodujeme o tom, že prokurátor môže podať návrh na súd," doplnil. Predpokladá, že s blížiacim sa hlasovaním budú takéto pokusy pribúdať.

Na snímke zástupcovia médií na balkóne rokovacej sály počas 65. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Pellegrini nemá istotu, že by Fica vydali spravodlivosti, žiadosť nepodporí


Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho nepodporia žiadosť o vydanie do väzby lídra Smeru-SD Roberta Fica. Na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že nemajú istotu, či by pri súčasnej vláde a v aktuálnej situácii vydali kohokoľvek z NR SR do rúk spravodlivosti. Hovorí o manipulovaní spravodlivosti a vyšetrovaní.

"Nemáme istotu, že by sme hlasovaním vydali akéhokoľvek človeka z NR SR spravodlivosti, pretože máme vážne pochybnosti, či na Slovensku spravodlivosť reálne funguje alebo sa naozaj dokáže manipulovať spravodlivosť v prospech politických špičiek," povedal Pellegrini. Vydanie by podľa jeho slov nepodporili v pléne, ani ak by išlo o koaličného poslanca. Pri súčasnej vláde je Pellegrini presvedčený, že by hlasovaním vydali poslanca na politický revanš.

Podčiarkol, že hlasovaním o žiadosti prokuratúry nerozhoduje parlament o tom, či niekto bude potrestaný za trestný čin. Skonštatoval, že obvinenie je vznesené, súdy rozhodnú a ak má polícia "všetko rozpracované", tak mať aj dosť dôkazov a výpovedí. Nevidí preto dôvod na kolúznu väzbu.

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD) počas 65. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Pellegrini reagoval aj na nové informácie v prípade nezákonných lustrácií. Myslí si, že sa mohli pokojne diať aj bez vedomia vlády. Nikdy vo funkcii podľa vlastných slov nebol svedkom, že by vláda vydala pokyn na lustrácie nejakej osoby.

"Do registra fyzických osôb nemá prístup len polícia, ale aj viacerí pracovníci štátnej správy," podotkla exministerka vnútra Denisa Saková z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Pripomenula, že vyšetrovanie sa začalo, ešte kým bola funkcii, a s vtedajším policajným prezidentom dohodli a zaviedli viaceré opatrenia, aby sa takýmto prípadom predchádzalo.

Nezaradení poslanci pôsobiaci v Republike nepodporia vydanie Fica do väzby


Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí po odchode z klubu ĽSNS pôsobia v mimoparlamentnej strane Republika, nezahlasujú za žiadosť o vydanie lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica do väzby. Vyhlásili to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Poslanci vyhlásili, že vláda prenasleduje opozíciu akýmikoľvek spôsobmi. Tvrdia, že vyšetrovateľ si neurobil svoju prácu dostatočne kvalitne, pretože uznesenie o obvinení Fica neobsahuje žiadne relevantné dôkazy. "Ak je Fico vinný, sme presvedčení, že mu dokážu vinu aj na slobode," povedal šéf Republiky a europoslanec Milan Uhrík.

Zemanová: Súhlasom s vydaním Fica nesúdime, rozhodnúť musí spravodlivý súd



Súhlasom so žiadosťou o vydanie poslanca Národnej rady (NR) SR do väzby nesúdime a nejde o akt pomsty či snahu zbaviť sa opozičného politika. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v pléne parlamentu v úvode diskusie k žiadosti prokuratúry o vydanie Roberta Fica (Smer-SD). Odmieta, že by koalícia mala v rukách vyšetrovanie. Podčiarkla, že rozhodnúť o vine poslanca musí spravodlivý súd, pretože ani trojnásobný premiér nemôže stáť nad zákonom.

"Dnes tu stojíme pre trestné stíhanie a vznesené obvinenie voči trojnásobnému premiérovi, ktorému sa kladie za vinu vážny zločin. Pán Fico, zodpovednosť je na vás, prijmite ju a postavte sa pred súd, ak sa cítite nevinný, pretože to by urobil ten, ktorý má svedomie čisté. Bez divadla, ktoré tu robíte už niekoľko mesiacov," povedala Zemanová.



Hovorí, že Fico postavil plénum pred situáciu, keď musí rozhodnúť o uvoľnení rúk spravodlivosti. Vysvetlila, že v NR SR sa nehovorí o vine ani o treste, pretože poslanci nie sú sudcovia. "Záleží nám na tom, aby celý proces prebehol podľa zákona do poslednej bodky, aby nikto nemohol spochybniť, že sa v tomto prípade udiala nejaká procesná chyba," zdôraznila s tým, že jedine nezávislý súd spraví finálnu bodku za "obdobím stratených možností". Hovorí o skúške celej spoločnosti, v ktorej musíme obstáť.

Podotkla, že vo vyspelej demokracii by v takejto situácii obvinený politik vyvodil zodpovednosť. Miesto toho však podľa nej Fico pristúpil k politickým útokom. "Ako majú občania Slovenska veriť v spravodlivosť, keď sa vyšetrovaniu vyhýba bývalý trojnásobný premiér, ktorý sa skrýva za poslaneckú imunitu," poznamenala. Pýta sa, či Ficovi zachutila moc, a hovorí o papalášizme.

"Jediným vaším cieľom je zatvárať opozičných politikov, brať im poslanecké mandáty," reagoval Fico na vystúpenie Zemanovej. Hovorí o jej hlúposti, keď ako prvá v diskusii zavádza občanov Slovenska slovami o imunite poslancov. Poznamenal, že poslanci trestnoprávnu imunitu už nemajú. Smer-SD sa podľa jeho slov nikdy nebránil a ani nebude brániť vyšetrovaniu.