Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci začínajú rokovanie diskusiou o zmenách v sociálnom poistení

Na archívnej snímke plénum počas hlasovania Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Skupina poslancov Sme rodina zase pripravila návrh, podľa ktorého majú mať nárok na rodičovský príspevok k dôchodku aj rodičia profesionálnych vojakov a policajtov.

Bratislava 28. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začínajú 9. rokovací deň aktuálnej 88. schôdze sériou sociálnych zákonov. Okrem viacerých návrhov zmien v zákone o sociálnom poistení majú v programe aj novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení má okrem iného priniesť lepšiu informovanosť a zrozumiteľnosť poskytovaných informácií o budúcich dôchodkových nárokoch z povinného dôchodkového systému.

Skupina poslancov Sme rodina zase pripravila návrh, podľa ktorého majú mať nárok na rodičovský príspevok k dôchodku aj rodičia profesionálnych vojakov a policajtov. V programe je aj návrh z dielne SaS. Nárok na materské má poistenkyňa, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. Do tejto doby by sa mohla započítať aj doba štúdia na strednej a vysokej škole, ak štúdiom získala poistenkyňa príslušný stupeň vzdelania.