Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci zaraďujú medzi najväčšie udalosti v zdravotníctve pandémiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľkým problémom podľa Richarda Rašiho (nezaradený) je aj to, že pandémia sťažila prístup k zdravotnej starostlivosti pre pacientov s inými ochoreniami.

Bratislava 26. decembra (TASR) - K najväčším udalostiam roka zaraďujú koaliční aj opoziční poslanci venujúci sa zdravotníctvu pandémiu nového koronavírusu. Tá podľa nich odhalila všetky nedostatky v systéme zdravotníctva.

Za najväčšiu udalosť roka považuje pandémiu predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). "Naplno prehĺbila problémy slovenského zdravotníctva," poukázala na to pre TASR.

Podľa členky parlamentného zdravotníckeho výboru Moniky Kaveckej (OĽANO) ukázala pandémia dôležitosť zdravotníckeho sektora. "Pandémia naplno odhalila dlhodobé zanedbávanie a vyciciavanie tohto sektora," dodala Kavecká.

K najväčším udalostiam tohto roka zaradila členka zdravotníckeho výboru Andrea Letanovská (Za ľudí) aj parlamentné voľby a vznik novej vlády. "V tomto roku však bola angažovanosť zdravotníkov mimoriadna a je vyjadrenie veľkých očakávaní zásadných reforiem, ktoré nám pomôžu zmenšovať zaostávanie za podobne rozvinutými krajinami vrátane Česka. Žiaľ, po deviatich mesiacoch od volieb musím konštatovať, že táto príležitosť nebola využitá a žiaden reštart sa nekoná," zhodnotila Letanovská.

Za významný míľnik roka 2020 označila členka zdravotníckeho výboru Zuzana Šebová (Sme rodina) začiatok reformy urgentnej starostlivosti a začínajúcu sa diskusiu o potrebe zreformovania nemocničnej siete na Slovensku.

Aj opozícia považuje pandémiu za najväčšiu udalosť roka. Kým prvú vlnu krajina podľa Vladimíra Baláža (Smer-SD) zvládla, druhú už pod kontrolou nemá. "Žiaľ, počas letného obdobia prišlo uspokojenie a príprava na druhú vlnu pandémie na najvyšších poschodiach vedenia štátu nebola dostatočná. Z toho vyplynula situácia, keď sa dostáva slovenské zdravotníctvo vplyvom pandémie na hranu možnosti poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen pacientom s ochorením COVID-19, ale aj všetkým ostatným chorým, ktorí zdravotnú starostlivosť potrebujú," uviedol Baláž.

Veľkým problémom podľa Richarda Rašiho (nezaradený) je aj to, že pandémia sťažila prístup k zdravotnej starostlivosti pre pacientov s inými ochoreniami. "Pandémia je zo strany ministerstva zdravotníctva veľmi zle manažovaná, chýbajú jasné pravidlá, nemocnice prvýkrát nevedia, čo majú robiť, a prvýkrát v histórii sa stalo, že všetky organizácie - stavovské, profesijné, odborové, ale aj pacientske, sa postavili proti ministrovi zdravotníctva, ktorý s nimi nekomunikuje, neprijíma ich a nepočúva ich názory," vymenoval Raši.