Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Odvolávanie premiéra v parlamente presunuli na pondelok

Na snímke v popredí predseda vlády SR Peter Pellegrini, v pozadí predseda NR SR Andrej Danko 6. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslancom sa totiž ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť schôdzu Národnej rady SR, keďže ich v pléne nebolo dosť.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) bude čeliť pokusu o odvolanie z funkcie až v pondelok (9. 9.). Poslancom sa totiž ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť schôdzu Národnej rady SR, keďže ich v pléne nebolo dosť. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) tak zasadnutie presunul na pondelok 9. septembra o 13.00 h.

Predsedu vlády chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.

Opozičné strany OĽaNO, SaS, Sme rodina a niekoľkí nezaradení poslanci tvrdia, že keď premiér nenavrhol odvolať Jankovskú, prestal obhajovať záujmy občanov SR a uprednostnil záujmy organizovaného zločinu a oligarchov. Problém navyše podľa opozície bagatelizoval. "Týmto konaním sa predseda vlády Peter Pellegrini spreneveril svojmu poslaniu, svojmu verejnému prísľubu, voličom, ako i ostatným občanom SR, ktorých záujem by mal chrániť," uvádza opozícia v návrhu.



Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasí, nevidí naň žiadne relevantné dôvody. Návrh opozície vníma ako neopodstatnený a účelový. Poukazuje, že prichádza niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami a zakladá sa na nelegálne získaných a zverejnených informáciách z policajných spisov. Za návrhom vidí snahu niektorých poslancov prekryť svoje zlyhania z minulosti, keď sa stretávali s Marianom K.

Kabinet pripomína, že po zverejnení údajnej komunikácie premiér opakovane ubezpečil policajtov, prokurátorov i sudcov, že majú plnú podporu kabinetu a jeho predsedu. Pellegrini zároveň hovoril, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, požiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) o jej odvolanie.

Jankovská, ktorá komunikáciu a stretnutie s Marianom K. odmieta, medzičasom vo funkcii skončila. Odišla podľa vlastných slov pre tlak na jej rodinu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala pred niekoľkými dňami u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom K.