Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kollár zvolal mimoriadne schôdze, odvolávať sa bude I. Matovič

Na archívnej snímke NR SR. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mimoriadnu schôdzu k pošte inicioval opozičný Smer-SD. Chce na nej požiadať vládu, aby zabezpečila, že Slovenská pošta okamžite odstúpi od zmluvy so spoločnosťou Lama SK.

Bratislava 29. júna (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) už zvolal na utorok dve mimoriadne schôdze. Po hlasovaní o 17.00 h sa má začať schôdza o zmluve Slovenskej pošty. Po skončení tejto schôdze má následne začať mimoriadne rokovanie, na ktorom chce opozícia vysloviť nedôveru ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO). TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Mimoriadnu schôdzu k pošte inicioval opozičný Smer-SD. Chce na nej požiadať vládu, aby zabezpečila, že Slovenská pošta okamžite odstúpi od zmluvy so spoločnosťou Lama SK. Vláda by tiež podľa navrhovaného uznesenia mala zabezpečiť dôsledné prešetrenie, či nedošlo k uprednostneniu tejto súkromnej firmy pri verejnom obstarávaní. Strana hovorí, že vláda sa mala dopustiť štátnej korupcie, ktorej cieľom bolo motivovať jedného z vypovedajúcich kajúcnikov v prebiehajúcich kauzách. Šéf strany Robert Fico totiž hovorí, že na spoločnosť Lama SK je prepojený tzv. kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD chcú odvolávať Matoviča, a to aj v súvislosti s okolnosťami okolo využitia a nákupu ruskej vakcíny Sputnik V. Hovoria o "blamáži", pretože ak sa nepodarí predať nepoužité vakcíny, vznikne podľa nich Slovensku škoda vo výške takmer 20 miliónov dolárov. Matovičovi tiež poslanci vyčítajú, že ešte nie je predložený odškodňovací zákon či daňovo-odvodová reforma. Poslanci tiež kritizujú Matoviča za to, že ako predseda najsilnejšej koaličnej strany riadi túto vládu a bez jeho zvolenia sa v tomto štáte neudeje nič.

Iniciovanie schôdze na vyslovenie nedôvery Matovičovi podporilo podľa Hlasu-SD 39 opozičných poslancov.



Poslanci Za ľudí majú ešte rokovať o postoji k odvolávaniu I. Matoviča



Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Za ľudí majú ešte popoludní rokovať o postoji k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Pre TASR to uviedla predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Poslankyňa Viera Leščáková (Za ľudí) už pre TASR povedala, že bude hlasovať proti vysloveniu nedôvery Matovičovi. Jej kolegyňa Miriam Šuteková hovorí, že podporiť návrh na odvolanie by bolo to isté, ako sedieť v jednej vláde s opozičnými lídrami.

"Budeme k tomu ešte sedieť popoludní," odpovedala Žitňanská na otázku, ako sa zachová jej klub. Poslanec Za ľudí Tomáš Lehotský dodal, že o postupe sa budú rozprávať aj v rámci frakcie, ktorú vytvorili okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej po vypuknutí rozkolu v strane Za ľudí. Poslanec Za ľudí Marek Hattas uviedol, že nebude hlasovať za odvolanie Matoviča.

Šuteková hovorí, že voči Matovičovi má veľa výhrad verejnosť aj partneri, no návrh na jeho odvolanie je len pokusom o oslabenie koalície. "Podporiť v takejto situácii návrh Fica a Pellegriniho je to isté, ako sedieť s nimi v jednej vláde. Takéto konanie by bolo obrovskou hanbou a Slovensku by len poškodilo," skonštatovala pre TASR.

Mimoriadne rokovania čakajú poslancov v utorok večer. Riadna 32. schôdza by sa mala po hlasovaní o 17.00 h prerušiť a nasledovať by malo mimoriadne rokovanie k Slovenskej pošte. Následne by sa malo rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra financií Matoviča.

OĽANO už avizovalo, že za Matovičom stojí. Sme rodina avizuje, že návrh opozície nepodporí, klub SaS má ešte o svojom postupe rokovať. Nezaradení poslanci a bývalí členovia Za ľudí Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, naopak, informovali, že odvolávanie ministra financií podporia.

Sme rodina nepodporí schôdzu k pošte, SaS ešte rokuje o odvolávaní Matoviča



Koaličné Sme rodina a SaS nepodporia program mimoriadnej schôdze parlamentu k zmluve Slovenskej pošty s firmou Lama SK. Potvrdili to predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský a šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Následné odvolávanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) Sme rodina nepodporí, o presnom postupe majú v klube ešte rokovať. Diskutovať o postupe majú aj v klube SaS. Zemanová pre TASR uviedla, že na rokovanie klubu si pozvali aj ministra financií.

Pčolinský nepredpokladá schválenie programu mimoriadnej schôdze k Slovenskej pošte a zmluve s firmou Lama SK. "Nemá to zmysel. Veci boli veľmi jasne vysvetlené. Čiže vykopávať otvorené dvere asi nie je práve najrozumnejšie," povedal. Zemanová potvrdila podobný postup za klub SaS.

V súvislosti s odvolávaním Matoviča Pčolinský uviedol, že Sme rodina nepodporí návrh opozície. "Sme stabilnou súčasťou vládnej koalície, nemyslím si, že by naši poslanci chceli odvolať akéhokoľvek člena vlády," povedal. Na otázku, či sa poslanci Sme rodina pri návrhu na jeho odvolanie zdržia, odpovedal, že o postupe budú ešte v klube diskutovať.

Poslanci za SaS majú o postoji k odvolávaniu Matoviča rokovať v utorok večer na zasadnutí poslaneckého klubu. "V klube sú na to rôzne názory, ideme sa porozprávať o celkovom postupe," odpovedala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) na otázku, ako sa poslanci zachovajú pri hlasovaní.