Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanec J. Krúpa odchádza z klubu OĽANO

Na archívnej snímke predseda výboru Juraj Krúpa. Foto: TASR Jakub Kotian

Krúpa podľa svojich slov zistil, že OĽANO v roku 2022 už nie je tým hnutím, ako v roku 2020. Namiesto protikorupčnej agendy sa v klube začína podľa neho stupňovať boj proti tzv. "liberálnemu peklu".

Bratislava 28. júla (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa odchádza z klubu hnutia OĽANO. Informoval o tom na sociálnej sieti. Výhrady má podľa svojich slov najmä k hodnotovým obratom OĽANO a príklonu hnutia k ultrakonzervativizmu. Za červenú čiaru označil úvahy o pripustení možnosti vytvorenia menšinovej vlády s podporou "rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov" počas koaličnej krízy.

"Pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽANO nemienim vzdať. Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci. Na takýchto krokoch vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmietam podieľať," vyhlásil poslanec. Ako dodal, nemôže patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami zdravotníkov, ktorí zachraňovali životy iným.

Krúpa podľa svojich slov zistil, že OĽANO v roku 2022 už nie je tým hnutím, ako v roku 2020. "Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách. Hnutie, ktoré sa prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, zultrakonzervatívnelo," tvrdí.

Namiesto protikorupčnej agendy sa v klube začína podľa neho stupňovať boj proti tzv. "liberálnemu peklu". "V poslaneckom klube sa prekvapujúco začali tolerovať prvky 'orbánovského nacionalizmu' a koketovať so spoluprácou s extrémistami. S tými, ktorí počas náročných rokov pandémie, zvyšujúcej sa inflácie, energetickej krízy a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine sústavne podkopávali legitimitu tejto vládnej koalície," skonštatoval.

Za vyvrcholenie príklonu k ultrakonzervativizmu v klube OĽANO považuje pripustenie možnosti vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy. "Uvažovať o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok sa stalo pre moje poslanecké svedomie červenou čiarou. Nedokážem ju preklenúť," uviedol.

Klub OĽANO už opustilo viacero poslancov, po odchode Krúpu by mal mať 47 členov. Ako prvý odišiel z klubu Martin Čepček, ktorého vylúčili v lete minulého roka. Čepček podľa OĽANO nerešpektoval pravidlá koaličnej zmluvy a opakovane hlasoval za opozičné návrhy. V októbri 2021 odišiel Ján Krošlák, keďže dlhodobo nesúhlasil so spôsobom a štýlom lídra OĽANO Igora Matoviča. V januári klub opustil Ján Mičovský, ako dôvod uviedol najmä dianie v rezorte pôdohospodárstva. Ako posledné klub OĽANO opustili poslankyne Romana Tabák a Katarína Hatráková. Vylúčili ich po tom, čo nehlasovali za súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie.