Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanec Kuffa by nepovolil Dúhový Pride

Štefan Kuffa Foto: TASR

Páčili sa mi Rusi v tomto smere. Nepovolili nijaký dúhový pochod a ja sa s tým názorom stotožňujem, vyhlásil Štefan Kuffa.

Bratislava 16. mája (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Štefan Kuffa (OĽaNO) by nepovolil Dúhový Pride, slovenský pochod za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender ľudí.

"Páčili sa mi Rusi v tomto smere. Nepovolili nijaký dúhový pochod a ja sa s tým názorom stotožňujem. Nebavili sa s nikým a s ničím. EÚ hystericky reagovala a oni povedali nie. Bolo to tak? Bolo," povedal dnes v parlamente novinárom po rokovaní so zástupcami homosexuálov.

Tí ho žiadajú o ospravedlnenie za jeho vyjadrenia na adresu homosexuálov. Poslanec z klubu matovičovcov v diskusii v pléne minulý týždeň pripomenul, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kedysi homosexualitu zaradila medzi duševné choroby.

"Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba," povedal vtedy Kuffa. Pobúril tým organizátorov projektu Dúhový Pride a ďalších ľudí z LGBT komunity, ktorí sa s ním kvôli tomu dnes stretli.

Podľa nich by sa Kuffa mal ospravedlniť, no veľmi tomu neveria. "Myslím si, že verejné ospravedlnenie nepríde," povedala aktivistka a riaditeľka Dúhového Pride Romana Schlesinger. Názor, že homosexualita je choroba, nepatrí podľa nej na pôdu NR SR. "Nepatrí do úst poslanca, pretože on má istú spoločenskú zodpovednosť a takýto výrok poškodzuje ľudí," zdôraznila.

Tu bude player


Takýto názor, ako uviedla Schlesinger, patrí k pivu do krčmy, a nie na pôdu parlamentu. Nechce tým Kuffu uraziť, lebo si váži jeho prácu v hospici a považuje ho za sympatického človeka. "To však nevylučuje, že nemusí chápať iné problematiky. A my sme sa mu snažili otvoriť oči. Ale nemyslím si, že sa tak stalo," povedala. Poslancom OĽaNO by sa podľa nej zišlo dovzdelávanie v otázke ľudských práv a preto pre nich zorganizuje bezplatný workshop.

Kuffa nevidí dôvod, prečo by nemohol mať iný názor ako zástupcovia homosexuálov. Trvá na tom, že sa nemá za čo ospravedlňovať, lebo nikoho neurazil. "Nemám sa za čo ospravedlňovať. Ja som nikoho ani nechcel cielene uraziť a myslím si, že som ani neurazil. Nemám sa teda za čo ospravedlňovať," vyhlásil. Na otázku, čo by robil, keby mal homosexuálne dieťa, odpovedal, že by ho nevyhodil. "Snažil by som sa mu pomôcť," povedal.