Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslankyňa Cséfalvayová musí vysvetľovať, prečo nestopla konateľstvo

Na snímke poslankyňa Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Foto: TASR - Jakub Kotian

Po nástupe do funkcie tým porušila zákon, za čo jej hrozí pokuta.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií chce počuť od poslankyne Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) vysvetlenie, prečo zabudla zrušiť konateľstvo po nástupe do funkcie poslanca Národnej rady SR. Porušila tým zákon o konflikte záujmov. Výbor na to upozornila sama a je pripravená niesť následky. Konanie voči nej odobril dnes výbor. Hrozí jej pokuta.

"V januári 2016 bola kampaň pred parlamentnými voľbami v plnom prúde a ja som sa na ňu plne sústredila. To bolo aj posledné obdobie, kedy som bola aktívna ako konateľ vo firmách," uviedla v auguste Cséfalvayová. Na povinnosť zrušiť konateľstvo zabudla podľa vlastných slov pre pracovnú zaneprázdnenosť.



"Nábeh do výkonu funkcie v NR SR spolu s mojimi akademickými povinnosťami viedol k tomu, že napriek praktickému naplneniu ducha zákona, ktorý má zabrániť konfliktu záujmov verejných funkcionárov, som formálne pochybila," vysvetlila poslankyňa.

Trvá na tom, že v tom čase už aktívnu činnosť ako konateľka nevykonávala. Keďže však konateľstvo nezrušila v zákonom stanovenej lehote, pochybila. "O svojom pochybení som sama, čestne a dobrovoľne upovedomila predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a, samozrejme, v súlade s predmetným zákonom očakávam aj dôsledky," uzavrela.