Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Slovensko sa rozlúčilo s majstrom Ladislavom Chudíkom

Posledná rozlúčka s hercom Ladislavom Chudíkom v piatok 3. júla 2015 v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V bratislavskom Slovenskom národnom divadle sme sa dnes naposledy rozlúčili s touto hereckou legendou.

Bratislava 3. júla (Teraz.sk/TASR) - Do smútočných farieb bola dnes napoludnie odetá historická budova Slovenského národného divadla. Slovensko sa lúčilo s hereckou legendou, maestrom Ladislavom Chudíkom, ktorý zomrel v pondelok 29. júna vo veku 91 rokov. Na poslednej ceste sa s umelcom prišli rozlúčiť stovky priaznivcov umenia, ktorí zaplnili Hviezdoslavovo námestie.

V smútočných príhovoroch vystúpili generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, Patrik Lančarič, režisér filmu Ladislav Chudík, riaditeľ Činohry SND Roman Polák, členka Činohry Národního divadla Praha Eva Salzmannová, hereckí kolegovia Emília Vášáryová, Robert Roth, Martin Huba a Dušan Jamrich.



Tak teda raz dovidenia, rozlúčil sa Jamrich

"Keď si ako 30-ročný umelecký šéf išiel po chodbe, všetci stíchli. Ako si autoritu nadobudol? Pokorou, úspechmi, spytovaním. Odpovede, ku ktorým si dospel, si si nenechal pre seba. Každá ďalšia generácia ťa prijala za svojho. Lacko, je toho neúrekom, za čo ti treba ďakovať. Za Kapitána Dabača, za Komenského, Svobodu, za primára Sovu," zaspomínal si člen činohry SND Dušan Jamrich. Chudíkovi poďakoval aj za to, že bol pilierom etiky SNS pred novembrom aj po ňom. "Nie náhodou si bol prvým ponovembrovým ministrom kultúry," skonštatoval Jamrich. "Ďakujem ti za to, že si bol vždy hrdý na dres Slovenského národného divadla. Hviezdoslav povedal – ďakujme na kolenách Bohu, keď požehnal nám básnika. My ďakujeme na kolenách Bohu, že požehnal nám Chudíka. Odchádzaš na divadelné prázdniny, tie večné. Nedokážem ti povedať zbohom, tak teda raz dovidenia," rozlúčil sa Jamrich.



"Ladislav Chudík prežil nádherný, dlhý a naplnený život, čo nie je dôvod na slzy. Celý život stál na strane hodnôt, až sa sám hodnotou stal. Umelec života i javiska," skonštatoval herec Robert Roth. Počas príhovoru spomenul aj osobnú skúsenosť s majstrom, ktorý mu kedysi v divadelnom bufete vložil do ruky imaginárny predmet. "Štafetový kolík," označil predmet Chudík. "Putuje celou našou generáciou a aj bude, to môžem zaručiť," dodal vtedy, ako spomína Roth, majster.

R.Roth: L. Chudík je univerzálny estetický podnet


Osobný príhovor predniesol aj člen činohry SND Martin Huba. "Lacova prítomnosť sa vás vždy osobne dotýkala. Bol z tých hereckých misionárov, ktorý sa dokázal cez svoju profesiu a jej poslanie prihovoriť každému divákovi osobne. Nikdy, a to si dovolím zdôrazniť, nikdy sa nepokladal byť niečím viac ako človek, ktorého mal dôvod si vážiť. Je veľmi ťažké vyčísliť čo všetko s Ladislavom Chudíkom odchádza. Je veľmi zaväzujúce udržať aspoň niečo z toho udržať v platnosti," priznal Huba.

Vášáryová sa poďakovala

"Je požehnaním, keď človek môže prežiť dlhý život, je to dar. Ale je to dar o to väčší, keď vie, že prišiel na tento svet a napĺňa svoje poslanie, svoje túžby a neskutočne miluje svoje povolanie. Toto sa pánovi Chudíkovi podarilo. Štastný človek," poďakovala za priateľstvo a pomoc vo svojom prejave herečka Emília Vášáryová. "Môžeme s radosťou a istotou skonštatovať, že kolík štafety a profesionality tu bude ďalej existovať aj pre ďalšie generácie," dodala.

"Dnes sa pozeráme na 70 rokov majstra Chudíka na javisku s obdivom a úctou. Lúčime sa s legendou, s profesionálom. Slovensko má byť na koho hrdé. Pán Chudík, majstre, pre mňa ste hrdinom," vyzdvihol riaditeľ činohry SND Roman Polák.

R. Polák: L. Chudík, majstre pre mňa ste hrdinom


Prihovorili sa Mika aj Lančarič

"Veľkú filmovú príležitosť ponúkol Chudíkovi práve Palo Bielik vo filme Kapitán Dabač," zaspomínal na Chudíkove herectvo počas poslednej rozlúčky režisér Patrik Lančarič. "Stali ste sa pre nás inšpiráciou a vzorom," vzdal majstrovi úctu. Poďakoval sa zároveň za to, čo Chudík urobil pre slovenskú kultúru.

Na ikonu slovenského divadelníctva Ladislav Chudík spomína aj generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. "Jeho kultivovanosť a ľudská noblesa boli povestné a vytvárali autoritu silnej osobnosti," uviedol Mika.

V.Mika: L. Chudík bol umeleckou osobnosťou


M.Chudovský: L.Chudík bol človek s prirodzenou ľudskou autoritou


"Lúčime sa s nesmierne významnou a pokornou osobnosťou, Ladislavom Chudíkom. S veľkým zármutkom sme prijali túto správu. Stíchlo srdce, ktoré desaťročia vytrvalo bilo, aby nás mohlo obohacovať ako milovaný pedagóg, korektný kolega, recitátor, ako človek, ktorého zaujímalo viac ako jeho vlastný svet. Odišiel duyen slovenskej divadelnej obce," povedal počas príhovoru generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, ktorý sa s majstrom rozlúčil v mene všetkých pracovníkov divadla.



Pred rozlúčkou spomína Kocúriková

"Bol úžasný herec, profesionál. Po všetkých stránkach. Naučil nás nekonečnej pokore tomuto remeslu, základnej morálke, čo dnes, zdá sa mi, trochu chýba," uviedla o Chudíkovi pred rozlúčkou pre televíziu TA3 Zuzana Kocúriková.

Z televíznej obrazovky zaznel šansón To je tá pieseň v podaní samotného maestra z relácie Malý breviár hudby z roku 1982, posledný potlesk a posledné standing ovation. Zavrela sa opona za veľkým človekom.

Ladislav Chudík sa narodil v Hronci, okres Brezno. Maturoval v Kremnici, študoval na Štátnom konzervatóriu a na Filozofickej fakulte univerzity v Bratislave. Od roku 1944 účinkoval v Slovenskom národnom divadle, v rokoch 1963 – 1966 šéfom činoherného súboru. Venoval sa pedagogickej práci na VŠMU. V roku 1982 hral v nezabudnuteľnej postave primára Sovu v televíznom seriáli Nemocnica na okraji mesta. Bol prvým porevolučným ministrom kultúry. V SND pôsobil 71 rokov.

Odišiel aristokrat ducha, ktorý stál vždy na strane statočnosti, živá legenda, doyen na divadelných doskách SND, noblesný, dôstojný džentlmen - koľko ďalších prívlastkov by bolo možné priradiť k menu Ladislav Chudík. Staval duchovný chrám slovenského divadla, ale aj rozhlasu, filmu a televízie. Za sedem desaťročí pôsobenia v SND stvárnil vyše 130 postav, rozdával v nich múdrosť a jedinečnosť, ktorá bola spätá s ním tak, ako on bol spätý so SND.