Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Vláda predloží programové vyhlásenie najneskôr 2. máj, povedal premiér

Foto: TASR/Michal Svítok

Na dnešnej tlačovej konferencii to po rokovaní kabinetu vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa neho je posledným dňom na jeho predloženie do Národnej rady (NR) SR 2. máj.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Súčasná vláda chce urobiť všetko preto, aby jej programové vyhlásenie vzniklo na základe intenzívneho dialógu so sociálnymi partnermi. Na dnešnej tlačovej konferencii to po rokovaní kabinetu vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa neho je posledným dňom na jeho predloženie do Národnej rady (NR) SR 2. máj. Podľa Ústavy SR je vláda povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred NR SR, predložiť jej program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Prezident Ivan Gašparovič nových členov kabinetu Roberta Fica vymenoval dnes.

Tento dokument má byť pripravený v takom časovom horizonte, aby na oboznámenie sa s ním mala dostatočný priestor aj opozícia. Už od štvrtka 5. apríla majú sociálni partneri na základe dohody z rokovania za okrúhlym stolom predložiť kľúčové témy, o ktorých chcú diskutovať s vládou a ktoré chcú dostať do programového vyhlásenia.

Tu bude player


Na budúcotýždňovom (11.4.) zasadnutí exekutívy bude schválený časový harmonogram bilaterálnych rokovaní so sociálnymi partnermi o ich prioritách. "Nechceme si z nich vytvoriť figový list, ide o seriózne, zdĺhavé a veľmi náročné rokovania," deklaroval Fico. Ministri v stredu schvália aj definitívny termín, kedy predložia programové vyhlásenie do parlamentu.

Tu bude player


Na úvod dnešnej schôdze prišli prezident a predseda NR SR Pavol Paška. Podľa Fica išlo o vyslovenie vzájomnej podpory a pomenovanie niektorých priorít, pri ktorých chcú spolupracovať. Poukázal na to, že tento rok si Slovensko pripomenie 20. výročie schválenia ústavy a začiatkom budúceho roka 20. výročie vzniku SR. Ako dodal, ide o významné udalosti, pri ktorých sa vyžaduje spolupráca troch najvyšších ústavných činiteľov tak, aby sa vytvorili dôstojné podmienky na oslavy.

P. Paška: Vláda predstúpi s programom pred parlament zrejme 2. mája



Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) predstúpi pred parlament a so svojim programovým vyhlásením sa bude uchádzať o vyslovenie dôvery zrejme 2. mája. Po dnešnom rokovaní ustanovujúcej schôdze parlamentu to povedal predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Práve tento deň by mal byť najbližším rokovacím nového parlamentu.

Množstvo legislatívnych návrhov sa však na prvej riadnej schôdzi NR SR zrejme neobjaví. "Osobne si myslím, že až tak veľa vládnych návrhov nebude. Je to drobný ústavný problém, či má vláda legislatívnu iniciatívu alebo nemá ešte pred vyslovením dôvery," vysvetlil Paška.

Témy ako zrušenie trestnoprávnej imunity či zmeny v ústave však Paška riešiť chce, a to aj s opozíciou. "Mala by to byť jedna z prvých iniciatív po vyslovení dôvery vláde. Myslím si, že po prerokovaní vládneho programu sa začne takáto diskusia," avizoval.

Paška je rovnako pripravený pokračovať v rekonštrukcii Bratislavského hradu, ktorú má pod kuratelou Kancelária NR SR a začala sa práve za Pašku. Počas vlády pravice sa rozsah rekonštrukčných prác zúžil. "Bolo by dobré, keby sa tento projekt dokončil minimálne v rozsahu, ktorý by umožnil jeho využitie. Bola to príliš veľká investícia, aby teraz stála," myslí si šéf parlamentu.

On sám je veľmi rád, že dnešná ustanovujúca schôdza prebehla dôstojne a korektne. "Mohol by to byť veľmi dobrý náznak toho, ako by sa mohla vyvíjať atmosféra v NR SR," dodal.

Snemovňa si na dnešnej ustanovujúcej schôdzi zvolila nové vedenie parlamentu, teda predsedu a štyroch podpredsedov. Do svojich stoličiek zasadli aj šéfovia 19 parlamentných výborov a plénum do nich rozdelilo jednotlivých poslancov.