Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pôsobenie slovenských policajtov v Chorvátsku má pozitívnu odozvu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Slovenskí policajti sú do Chorvátska vysielaní pravidelne od roku 2008.

Záhreb/Bratislava 16. novembra (TASR) - Každoročne počas letnej sezóny pôsobia v Chorvátsku slovenskí policajti, čo má pozitívnu odozvu aj v miestnych štruktúrach polície. Pre TASR to uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Dodala, že slovenskí policajti sú do Chorvátska vysielaní pravidelne od roku 2008 v rámci projektu Bezpečná turistická sezóna či Bezpečná turistická destinácia. Za uplynulé roky pôsobili vo viacerých mestách ako Gospič, Krk, Makarská, Crikvenica či Trogir.

"Od roku 2008 do roku 2019 bolo do Chorvátska každú letnú sezónu vyslaných osem policajtov, v roku 2020 a 2021 sme vysielali po štyroch policajtov vzhľadom na pandémiu ochorenia COVID-19," priblížila hovorkyňa s tým, že slovenská polícia v tom plánuje pokračovať aj budúci rok. Čas vyslania je podľa jej slov každý rok v mesiacoch júl a august, v roku 2019 bol od 15. júna do 15. septembra.

Pôsobenie slovenskej polície v Chorvátsku má podľa slov hovorkyne veľmi pozitívnu odozvu v miestnych štruktúrach polície. "Predovšetkým za výraznú pomoc pri riešení prípadov spojených s občanmi SR, ale i poľskými a českými, ako aj občanmi ďalších krajín. Spolupráca medzi slovenskými a chorvátskymi policajtmi bola vždy na vysokej profesionálnej úrovni," ozrejmila. Uviedla tiež, že chorvátska polícia ocenila predovšetkým ochotu a obetavosť slovenských policajtov pri riešení rôznych prípadov, ich profesionalitu i znalosť chorvátskeho jazyka a tamojších právnych noriem.

Bárdyová vysvetlila, že slovenskí policajti sú vysielaní do Chorvátska na základe dohody medzi vládou SR a vládou Chorvátskej republiky o policajnej spolupráci, pričom následne bol podpísaný aj vykonávací protokol medzi Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvom vnútra Chorvátskej republiky o spolupráci počas letnej turistickej sezóny.