Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Pôsobnosť Fondu na podporu vzdelávania by sa mohla rozšíriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Návrh obsahuje aj úpravy vo vzťahu k rade fondu a k dozornej rade. Týkajú sa najmä zloženia oboch orgánov, predĺženia funkčného obdobia ich členov, ale aj pôsobnosti rady fondu.

Bratislava 17. marca (TASR) - Možnosti využitia Fondu na podporu vzdelávania a jeho pôsobnosť by sa mohli rozšíriť. Vyplýva to z novely zákona o fonde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania. Koaliční poslanci v nej okrem iného navrhujú napríklad sprístupnenie poskytovania pôžičiek pre širší okruh žiadateľov, ale aj zníženie administratívnej záťaže.

"Cieľom návrhu je najmä rozšírenie pôsobnosti Fondu na podporu vzdelávania o ďalšie činnosti súvisiace s poskytovaním finančných prostriedkov fondom, pričom návrhom sa zavádza popri existujúcej možnosti poskytovania pôžičiek možnosť poskytovania iných foriem finančných prostriedkov, napríklad prostredníctvom grantov alebo štipendií," píše sa v dôvodovej správe. Rámcové podmienky ich poskytovania by mali obsahovať programy a schémy vlády alebo rezortu školstva.

Novelou poslanci navrhujú sprístupnenie poskytovania pôžičiek pre širší okruh žiadateľov, pri ktorých možnosti zabezpečenia pôžičky ručením sú obmedzené. Napríklad, ak ide o osobu, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. "Pri vymedzenom okruhu žiadateľov sa navrhuje nevyžadovať zabezpečenie pôžičky ručením," doplnili predkladatelia.

Návrh obsahuje aj úpravy vo vzťahu k rade fondu a k dozornej rade. Týkajú sa najmä zloženia oboch orgánov, predĺženia funkčného obdobia ich členov, ale aj pôsobnosti rady fondu. Okrem iného majú niektoré úpravy podľa predkladateľov zefektívniť činnosti niektorých orgánov fondu i doterajšieho procesu poskytovania pôžičiek.