Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Posolstvo k Svetovému dňu divadla napísala egyptská herečka S. Ayoub

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ayoub v posolstve hovorí o všetkom, čo divadelných i nedivadelných umelcov v súčasnosti trápi, o zmiešaných pocitoch a apeluje na ľudskosť a jednotu, ktorá by mala spájať svet.

Bratislava 27. marca (TASR) - Poslaním nás divadelníkov, nositeľov pochodne osvietenia, je od prvého vystúpenia prvého herca na prvom javisku stáť v čele konfrontácie so všetkým, čo je škaredé, krvavé a neľudské. Konfrontujeme to s tým, čo je krásne, čisté a ľudské. Napísala to egyptská herečka Samiha Ayoub v tohtoročnom posolstve k Svetovému dňu divadla, ktoré každoročne zverejňuje 27. marca Medzinárodný divadelný inštitút (ITI). Informuje o tom Divadelný ústav.

Ayoub v posolstve hovorí o všetkom, čo divadelných i nedivadelných umelcov v súčasnosti trápi, o zmiešaných pocitoch a apeluje na ľudskosť a jednotu, ktorá by mala spájať svet. Herečka konštatuje, že svet nebol nikdy tak úzko prepojený ako dnes, zároveň však nesúrodý a polarizovaný. V tomto podľa nej spočíva dramatický paradox, ktorý súčasný svet prináša. Ľudí v divadelnom svete - dramaturgov, režisérov, hercov, scénografov, básnikov, hudobníkov, choreografov i technikov vyzýva, aby "prebudili svedomie celého sveta v hľadaní stratenej podstaty ľudskosti". Nabáda ich, aby hľadali slobodného, tolerantného, milujúceho, súcitného, jemného a prijímajúceho človeka. "A aby ste odmietli tento odporný obraz brutality, rasizmu, krvavých konfliktov, jednostranného myslenia a extrémizmu," napísala Ayoub, ktorá počas svojej umeleckej kariéry na javisku účinkovala v približne 170 divadelných hrách, účinkovala aj vo filme a televízii.

Svetový deň divadla vznikol z iniciatívy Medzinárodného divadelného inštitútu v roku 1961, divadelníci celého sveta si ho pripomínajú 27. marca. Divadlá organizujú rôzne podujatia a spája ich Posolstvo k Svetovému dňu divadla, ktoré každoročne napíše iná osobnosť divadla. Prvé posolstvo napísal v roku 1962 francúzsky umelec Jean Cocteau. Medzi autorov posolstva sa v roku 1994 zaradil aj Václav Havel.

Divadelný ústav oslávil viac ako 60-ročné pôsobenie a aktivity v divadelnej kultúre na Slovensku a v zahraničí dokumentárnym filmom Žijeme divadlom. Snímku režisérky Barbary Vojtašákovej odvysiela RTVS aj na Svetový deň divadla. "Divadlo prináša v súčasnosti množstvo podnetov na to, akým spôsobom a formou je možné uchopiť a pochopiť aktuálny svet a akým spôsobom šíriť humanitné posolstvo. Divadelný ústav je tu aj preto, aby citlivo zhromažďoval tieto dôležité kultúrno-spoločenské a umelecké posolstvá," dodala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.