Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pošta vydá známky k zimným olympijským a paralympijským hrám v Pekingu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Motívom sú monoboby, ktoré budú podľa jej slov na zimných olympijských hrách v Pekingu zaradené ako nová športová olympijská disciplína.

Bratislava 18. januára (TASR) – Slovenská pošta vydá v stredu (19. 1.) poštové známky k zimným olympijským a paralympijským hrám v Pekingu. Na jednej známke sú motívom monoboby, na druhej paralympijský hokejista. Na oboch je zároveň vyobrazený motív tigra. Informovala o tom hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

Známka "XXIV. zimné olympijské hry v Pekingu" bude s nominálnou hodnotou 0,75 eura. "Poštová známka rozmerov 44,1 × 26,5 milimetra vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 20 známkami. Známka vychádza na tlačovom liste spolu s poštovou známkou č. 758," priblížila Dorčáková. Motívom sú monoboby, ktoré budú podľa jej slov na zimných olympijských hrách (ZOH) v Pekingu zaradené ako nová športová olympijská disciplína.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 19. 1. 2022 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače na FDC obálku je hokejistka. Na FDC pečiatke je zobrazená športová disciplína – slalom. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Marián Komáček. Autorom rytiny prítlače na FDC je František Horniak.

Nominálnu hodnotu 0,75 eura bude mať aj poštová známka "XIII. zimné paralympijské hry v Pekingu" s motívom paralympijského hokejistu. Známka má rozmery 44,1 × 26,5 milimetra vrátane perforácie a vychádza vo forme tlačového listu s 20 známkami. Vychádza spolu na tlačovom liste s poštovou známkou č. 757.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 19. 1. 2022 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky sú ruky paralympijských lyžiarok držiacich ocenenie. Motívom FDC pečiatky je kresba curlingového športovca. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Igor Piačka. Autorom rytiny FDC je akademický maliar Rudolf Cigánik.