Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pošta vydala známku k 20. výročiu vzniku ordinariátu ozbrojených síl

Slovenská pošta vydala v marci poštovú známku k 20. výročiu vzniku Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR s nominálnou hodnotou dve eurá. Foto: TASR - SLOVENSKÁ POŠTA, a. s.

Motívom známky je sústava zvonov, respektíve zvonkohra z veže Katedrály Sv. Šebastiána v Bratislave – Rači, ktorá je hlavným chrámom Ordinariátu.

Bratislava 9. marca (TASR) - Slovenská pošta vydala v marci poštovú známku k 20. výročiu vzniku Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR s nominálnou hodnotou dve eurá. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Motívom známky je sústava zvonov, respektíve zvonkohra z veže Katedrály Sv. Šebastiána v Bratislave – Rači, ktorá je hlavným chrámom Ordinariátu," priblížila hovorkyňa. Známka s rozmermi 26,5 krát 44,1 milimetra vrátane perforácie vyšla vo forme tlačového listu s 50 známkami. Technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko.

Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC, s dátumom 1. marca 2023 a domicilom mesta Bratislava. Predlohou prítlače obálky FDC je líniová kresba Katedrály Sv. Šebastiána v Bratislave-Rači. Motív FDC pečiatky je erb vojenského Ordinariátu. FDC vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, prítlače na FDC a FDC pečiatky je Peter Nosáľ.

Ordinariát ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR začal svoju činnosť 1. marca 2003 a je postavený na úroveň diecézy. Jeho poslanie spočíva v poskytovaní duchovnej služby katolíckym veriacim príslušníkom a zamestnancom OS a OZ SR a ich rodinným príslušníkom. Na čele ordinariátu je František Rábek.