Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pošta vydala známku k 200. výročiu narodenia významných štúrovcov

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 1. 7. 2022 a domicilom mesta Bratislava.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenská pošta vydala v piatok známku k 200. výročiu narodenia významných štúrovcov. Poštová známka s nominálnou hodnotou 4 eurá má rozmery 44,4 × 54,4 milimetra a jej ústredným motívom je pohľad na hrad Devín. Na hárčeku sú zobrazené postavy piatich jubilujúcich osobností štúrovskej generácie. Sú nimi Štefan Marko Daxner, Ján Kalinčiak, Ján Palárik, Ján Francisci a Janko Kráľ. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Známka zobrazuje základný motív, ktorý nadchýnal všetky spomínané osobnosti. Hrad Devín považovali za národnú svätyňu, miesto, kde sa zrodila slovenská národná štátnosť," priblížil historik Anton Hrnko.

Vizuál poštovej známky k 200. výročiu narodenia významných osobností štúrovskej generácie.
Foto: Slovenská pošta


Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 1. 7. 2022 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC je orol, ktorý je inšpirovaný poéziou Janka Kráľa. FDC pečiatka má motív lipovej ratolesti ako symbolu slovanstva. Autorom výtvarného návrhu hárčeka, FDC a FDC pečiatky, ako aj rytiny známky a FDC je akademický maliar Rudolf Cigánik.