Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Poštár, na ktorého strieľal Harman, mieri do politiky. Za akú stranu?

Na snímke miesto prestrelky v bratislavskej Devínskej Novej Vsi 30. augusta 2010. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Polícia zvládla zásah v Devínskej profesionálne, ale samotný problém tzv. osamelých vlkov nevyrieši viac samopalov, tvrdí mladý poštár Martin Kňazovický, ktorý kandiduje v parlamentných voľbách.

Bratislava 31. decembra (Teraz.sk/TASR) - Nezamestnaný, 48-ročný Ľubomír Harman, začal 30. augusta 2010 predpoludním streľbu v jednom zo sídliskových bytov v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.

Zavraždil pritom štyri ženy a 12-ročného chlapca. Ďalšiu osobu, muža, zabil pri vchode do obytného domu a potom začal páliť aj po okoloidúcich. Obeťou jeho streľby sa stala aj žena, ktorá sa v tom čase ocitla na balkóne.

„Vyzeralo to sureálne, vidieť rozstrieľané autá a ľudí, ktorí sa v panike utekajú skryť, to je niečo, čo našťastie pozná väčšina z nás z televízie a nie z každodenného života,“ spomína mladý poštár Martin Kňazovický, ktorý kandiduje v nadchádzajúcich parlamentných voľbách za SDKÚ-DS.

„Bol som vtedy v práci, práve som vyšiel z budovy pošty, ktorá sa nachádza necelých 100 metrov od miesta streľby,“ dodáva. Na otázku, kedy pochopil, že sa deje niečo nezvyčajné odpovedá, že po prvých niekoľkých výstreloch.

„Zvuk na sídlisku sa veľmi odráža a skresľuje, takže v prvej chvíli som si jednoducho myslel, že sa možno stavbárom rozsypali železné tyče. Popravde, streľbu ako najhoršiu eventualitu som si nechcel pripustiť,“ opisuje.

Na snímke zbraň, ktorá bola použitá pri masakre v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.
Foto: TASR/Polícia
V prvej chvíli bol zvedavý, čo sa deje, našťastie však tomuto pocitu nepodľahol a z miesta streľby sa vzdialil. „Z odstupom času môžem povedať, že to bolo správne rozhodnutie,“ priznáva Kňazovický. Jednou z obetí Harmana bola totiž aj žena, ktorú zasiahol celkom náhodne, v jej byte. To isté riziko hrozilo prakticky každému, kto sa v kritickom čase nachádzal na mieste incidentu.

S pacifikáciou odhodlaného páchateľa mala čo robiť aj zasahujúca polícia, jeden jej príslušník, Karol Vrchovský, bol pri zásahu zranený.

Správa TASR o Vrchovskom

Ako jediný zo siedmich ocenených policajtov bol Karol Vrchovský za zásah 30. augusta 2010 povýšený. "Keďže som aj naďalej v služobnom pomere príslušníka Policajného zboru, určite by som sa v podobnej situácii zachoval rovnako. Služobný zákrok by som sa snažil vykonať čo najlepšie v rámci zákonných možností," uviedol pre TASR 30. augusta 2015 Vrchovský.

Zo siedmich príslušníkov polície, ktorých pred piatimi rokmi ocenil vtedajší minister vnútra SR Daniel Lipšic za zásah proti strelcovi v Devínskej Novej Vsi Ľubomírovi Harmanovi, sú v súčasnosti policajtmi piati.

Medzi povýšenými a ocenenými policajtmi bol spomínaný, vtedy nadporučík Vrchovský, ktorý utrpel počas zásahu poranenie hlavy, a jedna žena - nadpráporčíčka Katarína Köszegiová. Ďalej vtedy ocenili podpráporčíka Juraja Crmana, nadpráporčíka Františka Almášiho, nadpráporčíka Richarda Matúša, práporčíka Zoltána Perleczkého a nadstrážmajstra Ernesta Vinczeho. Vrchovského povýšili do hodnosti kapitána "za mimoriadny prejav odvahy, keď s nasadením vlastného života zabránil strelcovi - páchateľovi Harmanovi - pokračovať v trestnej činnosti". Ostatní šiesti policajti boli finančne odmenení.


Kňazovický o obetiach streľby


„Polícia zvládla zásah v Devínskej profesionálne, ale samotný problém tzv. osamelých vlkov nevyrieši viac samopalov. Konkrétne u nás to bolo o zlyhaní komunikácie, o schopnosti venovať sa riešiť aj problémy iných, ktoré sa nás možno priamo netýkajú a o väčšej tolerantnosti,“ uvažuje Kňazovický.

Martin Kňazovický, portrét
Foto: Martin Kňazovický
Rozhodne odmieta mýtus, že napadnutá rodina boli neprispôsobiví Rómovia, ktorí Harmana dohnali k zúfalému činu svojim šikanovaním. „Nerozumiem ľuďom, pre ktorých je kritériom hodnotenia farba pleti. Nerozdeľujem na Rómov a Nerómov, boli to ľudia zo svojimi trápeniami a problémami, snáď trochu zosilnenými neľahkou sociálnou situáciou,“ spomína Kňazovický, ktorý obete ako poštár osobne poznal.

„Stretával som ich nielen v rámci práce, ale keďže bývam na tej istej ulici, aj vo voľnom čase. Boli to normálni slušní ľudia,“ zdôrazňuje.

„Nie, pán Harman bol veľmi utiahnutý a nenápadný,“ odpovedá na otázku, či osobne poznal aj strelca.

„Skutočný motív pozná iba strelec, ale zdá sa mi, že išlo o stret dvoch svetov. Na jednej strane až živelnej životaschopnosti a socializácie a na druhej až extrémnej izolovanosti a nepochopenia, z ktorej vzišlo šialenstvo,“ uvažuje Kňazovický o príčinách tragédie. Dodáva, že zabrániť incidentu podľa neho mohla väčšia empatia medzi ľuďmi na sídlisku a väčší záujem o medziľudské vzťahy a problémy iných.

Kandidát číslo 141


Kňazovický kandiduje za SDKÚ-DS, ktorá v poslednom roku dosahuje v prieskumoch zvoliteľné preferencie len sporadicky a naviac v poslednej desiatke. Je na to však hrdý. „Áno, som členom SDKÚ-DS a dokonca som dostal tú česť kandidovať do Národnej rady SR pod číslom 141,“ konštatuje.

A akú zmenu by chcel priniesť do slovenskej politiky on? „Skromnosť, otvorenosť a empatiu. Politici rozhodujú o fungovaní štátu, ich rozhodnutia ovplyvňujú životy nás všetkých, preto by parlament mal odrážať zloženie spoločnosti. Profesné, etnické, kultúrne, demografické, aj sociálne,“ tvrdí. „Mám pocit, že niektorí dlhoroční politici vymenili slušné chovanie za povýšenosť a panské móresy. Ulica je im už príliš vzdialená a ulice, to je môj život a živobytie. Preto som rád, že SDKÚ-DS zostavilo kandidátku tak, aby reflektovala reálny svet a dala šancu mnohým mladým ľuďom a nepolitikom,“ uzatvára Kňazovický.

Minister Kaliňák o incidente

Po tragickej udalosti v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde pred piatimi rokmi strelec Ľubomír Harman zastrelil sedem ľudí, sa sprísnili podmienky držby zbraní. Nelegálne zbrane pomáhajú sťahovať z čierneho trhu aj zbraňové amnestie. Napriek tomu sa nikdy nedá stopercentne zabrániť udalosti, aká sa stala v Devínskej. Pre TASR to 28. augusta 2015 uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

„Ten zlomový okamih, ktorý nastane v živote, neviete predpovedať nikdy a každý týždeň sa na psychotesty ísť nedá. Takže to je proste často dané aj okolnosťami, ktoré na to vplývajú a tie je potrebné odhadnúť,“ uviedol Kaliňák na margo tragickej streľby spred piatich rokov.

Podľa neho boli následne po udalosti v Devínskej Novej Vsi urobené určité opatrenia v oblasti držania zbraní. „Takisto aj zbraňové amnestie pomáhajú sťahovať nelegálne zbrane z trhu, veď ich bolo celkovo 11.000, ktoré sa vyzbierali,“ doplnil Kaliňák. Nikdy však nebude možné úplne vylúčiť opakovanie podobnej udalosti.

„Takýmto náhlym zlyhaniam ľudí, ktorí buď použijú strelnú zbraň, alebo sa rozhodnú použiť akúkoľvek inú zbraň, ktorú si dokonca aj môžu vyrobiť, tomu sa zabrániť úplne nikdy nedá. Tam je veľmi nápomocná pozornosť spoluobčanov, ktorí upozorňujú na rôzne podozrivé správania ľudí,“ skonštatoval Kaliňák. Polícia podľa neho takéto podozrivé správanie preveruje. „Myslím si, že tu je veľmi nutná aj všeobecná prevencia, ktorú sa snažíme aplikovať. Za posledné roky klesli útoky zo strelnou zbraňou o viac ako 50 percent, takže nejaký význam to zjavne malo. Ale nedá sa povedať, že toto sa už nikdy opakovať nebude,“ uzavrel minister vnútra.

Jedna z najtragickejších kriminálnych udalostí na Slovensku sa stala 30. augusta 2010 na Ulici Pavla Horova v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Vrátane strelca zomrelo pri nej osem ľudí a 15 bolo zranených.