Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Postih za neoprávnené zaobchádzanie s anabolikami sa sprísňuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Upustiť sa má od objektívneho stanovovania rozsahu neoprávneného zaobchádzania s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom.

Bratislava 1. januára (TASR) - Postihovanie neoprávneného zaobchádzania s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom (LAHU) sa od nového roka sprísňuje a rozširuje. Vyplýva to z novely Trestného poriadku, ktorá v sobotu nadobudla účinnosť.

Novou legislatívou sa má znížiť doterajšia náročnosť preukazovania trestnej činnosti týkajúcej sa neoprávneného zaobchádzania s LAHU, čo komplikovalo trestnoprávne postihovanie tejto závažnej trestnej činnosti.

Upustiť sa má od objektívneho stanovovania rozsahu neoprávneného zaobchádzania s LAHU. "Naproti tomu bude pre posudzovanie trestnosti činu rozhodujúce množstvo LAHU určené podľa počtu tabletiek, injekcií, ampuliek alebo podobne nedeliteľných balení prípravku obsahujúceho LAHU," píše sa v dôvodovej správe návrhu novely.

Predkladatelia novely tvrdili, že je podľa Trestného zákona potrebné určiť, v akom rozsahu boli zneužité tieto látky, s ktorými páchateľ neoprávnene zaobchádzal. "Bolo preto treba zistiť ich zloženie a následne aj cenu, čo vzhľadom na skutočnosť, že išlo o látky z rôznych presne nezistiteľných zahraničných zdrojov, bolo veľmi komplikované."

Za nedostatočne prísne v doterajšom ustanovení Trestného zákona považovali poslanci parlamentu aj to, že na prekročenie hranice trestnosti je potrebné, aby hodnota LAHU presahovala 2660 eur, "čo zjavne nedostatočne odzrkadľuje nebezpečenstvo neoprávneného zaobchádzania s LAHU".

Sprísnenie hranice trestnosti protiprávneho konania a postihu za takéto konanie má mať pozitívny účinok z pohľadu prevencie pri tejto trestnej činnosti.