Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Takmer 12.000 zdravotne postihnutých robí na chránených pracoviskách

35-ročný nepočujúci Ján Valčuha pod dohľadom mamy Emílie robí v chránenej dielni v Klokočove – Riečkach košíky z pedigu, vyšíva a vyrába parafínové a voskové sviečky. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Za počtom viac ako 6000 dielní a pracovísk stojí aj aktívna politika trhu práce, keďže ich vznik a prevádzku podporuje štát cez viacero rôznych príspevkov.

Bratislava 11. januára (TASR) - Spolu takmer 12.000 zdravotne postihnutých Slovákov si našlo svoje pracovné uplatnenie v chránených dielňach a pracoviskách.

Podľa údajov úradov práce sa títo ľudia ako zamestnanci či živnostníci v 6400 pracoviskách venujú napríklad pohostinskej činnosti, masérskym službám, obchodu či architektúre.

Práve chránené dielne či pracoviská sú totiž predovšetkým určené na zamestnávanie tých občanov so zdravotným postihnutím v pracovnom pomere, ktorí nie sú schopní nájsť si uplatnenie na otvorenom trhu práce. Ide však aj o miesta, kde sa takýto ľudia ešte len zaškoľujú, alebo sa pripravujú na prácu.

Za počtom viac ako 6000 dielní a pracovísk stojí aj aktívna politika trhu práce, keďže ich vznik a prevádzku podporuje štát cez viacero rôznych príspevkov. Ide napríklad o príspevok na zriadenie pracoviska, udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní, podporu podnikania, obnovu majetku v dielni alebo pracovisku.

Štát si však za svoje príspevky nárokuje aj splnenie podmienok, pričom najdôležitejšou je počet zamestnaných občanov so zdravotným postihnutím. Pracovisko sa tak za chránené považuje vtedy, ak aspoň polovica zamestnancov je zdravotne postihnutých, prípadne, ak ide o miesto, na ktorom občan so zdravotným postihnutím prevádzkuje samostatnú zárobkovú činnosť.