Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Potvrdenia o národnom povedomí od Matice v Srbsku nebudú prijímané

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú neoprávnené potvrdenia, ktoré vydali jej miestne odbory. Od roku 2020 sa tieto neakceptovateľné svedectvá týkali 27 žiadateľov, uviedol pre TASR Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Bratislava 24. mája (TASR/TERAZ.sk) - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) až do odvolania neprijíma potvrdenia o národnom povedomí, ktoré k žiadosti o osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí vydáva Matica slovenská (MS) v Srbsku. Dôvodom sú neoprávnené potvrdenia, ktoré vydali jej miestne odbory. "Od roku 2020 sa tieto neakceptovateľné svedectvá týkali 27 žiadateľov," uviedol pre TASR ÚSŽZ. Zároveň zdôraznil, že uvedeným žiadateľom osvedčenie nevydal.

Podmienkou získania osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí, ktoré žiadateľovi zjednodušuje administratívny proces pri pobyte na Slovensku i prístupe na pracovný trh, je preukázanie národného povedomia. Tým môže byť aj písomné svedectvo krajanskej organizácie.

Kristína Kottrová z ÚSŽZ upozornila, že v prípade svedectiev zo Srbska, ktoré nemohli byť akceptované, išlo o potvrdenia vydané vecne nepríslušnými, miestnymi odbormi Matice slovenskej v Srbsku. "Vecne príslušným subjektom – s právnou subjektivitou, oprávneným na vydávanie uvedených potvrdení je Matica slovenská v Srbsku so sídlom v Báčskom Petrovci," upozorňuje Kottrová. "Táto sídelná organizácia musí teraz prijať opatrenia, ktoré zabezpečia právnu istotu ÚSŽZ pri rozhodnutí o vydávaní osvedčení," dodala Kottrová.

Hoci počet žiadateľov zo Srbska o vydanie osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí v posledných rokoch klesol, stále ostávajú najpočetnejšou skupinou o získanie preukazu. V roku 2021 prijal ÚSŽZ 481 žiadostí srbských občanov, vydal 436 osvedčení, do konca apríla 2022 prijal 154 žiadostí, vydal 126 osvedčení.

Balkan Insight: S falošnými potvrdeniami mohli cudzinci získať občianstvo SR



S potvrdeniami vydanými Maticou slovenskou (MS) v Srbsku mohli cudzinci, ktorí na Slovensko nemali žiadne väzby, získať slovenské občianstvo rýchlejšie, upozornil v utorok už aj server Balkan Insight. MS v Srbsku totiž podľa neho čelí podozreniam, že počas uplynulých rokov pomáhala cudzincom nelegálne získať na Slovensku prechodný pobyt či slovenské občianstvo.

O podvode informovala počas uplynulého víkendu miestna televízia N1, ktorá tvrdila, že získala oficiálne e-maily, ktoré si vymenila Matica slovenská v Srbsku a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. O prípade už predtým informovala ďalšia srbská sieť TV Petrovec spolu s webom Storyteller a slovenský denník SME, všíma si Balkan Insight.