Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Povinné očkovanie by bolo o pokutách, obáva sa Matovič

Na snímke vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) 22. decembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ľudí podľa Matoviča od očkovania odrádzajú aj vyjadrenia niektorých opozičných politikov, ktorí ich strašia čipmi či vakcínami z potratených detí.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Zavedenie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 by zásadným spôsobom nezvýšilo zaočkovanosť a nakoniec by bolo iba o rozdávaní pokút. Myslí si to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Dodal, že povinné očkovanie je však legitímna téma. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) povinné očkovanie odmieta. Podobne to vidí aj líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Hovorí, že vláda by povinným očkovaním podporovala a podnecovala korupciu.

Ľudí podľa Matoviča od očkovania odrádzajú aj vyjadrenia niektorých opozičných politikov, ktorí ich strašia čipmi či vakcínami z potratených detí. "Obávam sa, že keď by aj bolo povinné očkovanie, ľudia by sa nezaočkovali. Nakoniec by to bolo iba o rozdávaní pokút. Na druhej strane, je to úplne legitímna téma. Bojím sa toho, že ak by sme pritlačili, nakoniec nám to zásadným spôsobom nezvýši zaočkovanosť," povedal Matovič v rozhovore pre TASR. Dodal, že sa snažil presadiť politiku motivácie ľudí nad 60 rokov, aby sa nechali zaočkovať.



Kollár je za slobodné rozhodnutie ľudí. "Človek by sa mal rozhodnúť sám, či sa dá alebo nedá zaočkovať. Nie sme za povinné očkovanie. Som radšej za to dať ľuďom za očkovanie 300 eur, ako by sme ich mali zákonom do toho nútiť," vyhlásil pre TASR.

Na archívnej snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Som proti povinnému očkovaniu. Myslím si, že keď to raz niekto za ten svet nechce, treba to rešpektovať," zdôraznil Sulík. Povinné očkovanie podľa neho nefunguje tak, že polícia neočkovaných predvedie a pod hrozbou ich sestrička na stanici zaočkuje. "Znamená, že ak sa niekto nedá zaočkovať, zaplatí 330 eur pokutu," dodal v rozhovore pre TASR.

Ak sa niekto nechce dať očkovať a bude mať na výber zaplatiť jednorazovú pokutu a ostať nezaočkovaný, alebo dať 330 eur ako úplatok lekárovi, aby ho "akože zaočkoval", bude podľa Sulíka vyhľadávať skôr druhú možnosť. Verí, že aj toto bude súčasťou analýz, ktoré má na vládu pripraviť ministerstvo zdravotníctva.

Príčiny nízkej zaočkovanosti vidí Matovič v negatívnom postoji niektorých koaličných partnerov aj prezidentky Zuzany Čaputovej voči ruskej vakcíne Sputnik V. Poukázal na to, že nedôverčiví ľudia sa chceli dať zaočkovať aspoň Sputnikom, no odporcovia hu označovali za geopolitickú zbraň. Mnohí zo staršej generácie podľa neho inklinujú k Rusku a skôr by sa dali touto vakcínou zaočkovať. "Doplácame na ješitnosť, obmedzenosť niektorých ľudí, ktorí urobili z boja proti Sputniku doslova svätú vojnu."

Strana Za ľudí bude podľa jej predsedníčky Veroniky Remišovej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka. Premiér Eduard Heger (OĽANO) verí, že sa mu poctivou diskusiou podarí koaličných partnerov presvedčiť na povinné očkovanie.