Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Povinné očkovanie už v iných štátoch zaviedli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Povinné očkovanie vybraných skupín obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19 je v niektorých krajinách už realitou. Diskusie o tejto téme sa uskutočňujú na expertnej úrovni už i na Slovensku. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Seniori sú najohrozenejšou skupinou s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, čo dokazujú aj dáta z nemocníc. V súčasnosti stále nie je veľká časť z nich chránená vakcínou, čo vedie k zbytočným hospitalizáciám a k ešte zbytočnejším úmrtiam," zdôraznila Eliášová.

Pripomenula, že vakcinácia je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia. Podľa jej slov to potvrdzujú aj dáta z piatka 19. novembra, keď bolo na umelej pľúcnej ventilácii až 88,6 percenta pacientov nezaočkovaných.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.