Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Povodne za druhý polrok 2021 spôsobili škody za vyše 6,5 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výdavky na vykonanie povodňových zabezpečovacích prác boli vo výške viac ako 3,3 milióna eur. Na vykonávanie povodňových záchranných prác bolo podľa správy vynaložených vyše 1,56 milióna eur.

Bratislava 26. mája (TASR) - Za druhý polrok minulého roka spôsobili povodne škody za viac ako 6,5 milióna eur. Zasiahnutých bolo šesť krajov, okrem Bratislavského a Nitrianskeho. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR, ktorú schválila vláda na štvrtkovom zasadnutí.

Škody na majetku fyzických osôb boli vo výške 120.746 eur, na majetku právnických osôb a podnikateľov za 739.898 eur. Na majetku obcí vznikli škody za 3.224.364 eur, na majetku vyšších územných celkov 2.077.000 eur a na majetku štátu za viac ako 409.300 eur, vyplýva z materiálu.

Výdavky na vykonanie povodňových zabezpečovacích prác boli vo výške viac ako 3,3 milióna eur. Na vykonávanie povodňových záchranných prác bolo podľa správy vynaložených vyše 1,56 milióna eur.

Zároveň bolo v novembri uvoľnených 18.537 eur na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác. "Výdavky si uplatnila Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja," poukázalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

V materiáli zároveň uviedlo, že reformou národných parkov sa Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) zlúčili s novovytvorenou príspevkovou organizáciou Správa TANAP-u. Novovzniknuté správy budú príspevkové organizácie v pôsobnosti envirorezortu a nevyčerpaný zostatok výdavkov Štátnych lesov TANAP bude predmetom delimitácie. "Z uvedeného dôvodu je úhrada výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác organizáciou Štátne lesy TANAP-u v sume 2996 eur zaradená do kapitoly MŽP," skonštatoval rezort.