Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Povodne za prvý polrok spôsobili v SR škody za takmer 1,7 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR- Roman Hanc

Výdavky na vykonanie povodňových zabezpečovacích prác boli vo výške viac ako 2,8 milióna eur.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Povodne na Slovensku v prvom polroku 2020 spôsobili škody vo výške takmer 1,7 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR. Do medzirezortného pripomienkového konania ju predložili ministerstvo životného prostredia a vnútra.

Od januára do júna boli povodňami najviac postihnuté okresy Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Dunajská Streda, Čadca, Prievidza, Ilava, obce Betlanovce, Podolínec, Vrakúň, Mlynky, Raková, Valaská Belá a mesto Nová Dubnica.

Škody na majetku fyzických osôb boli vo výške 11.158 eur, na majetku právnických osôb a podnikateľov za 52.348 eur. Na majetku obcí vznikli škody za 96.829 eur a na majetku štátu za 1,5 milióna eur, vyplýva z materiálu.

Výdavky na vykonanie povodňových zabezpečovacích prác boli vo výške viac ako 2,8 milióna eur. Na vykonávanie povodňových záchranných prác boli vynaložené financie vo výške 126.714 eur. "Podľa zákona o ochrane pred povodňami sa výdavky, ktoré vznikli pri vykonávaní povodňových zabezpečovacích prác a povodňových záchranných prác počas druhého stupňa povodňovej aktivity a tretieho stupňa povodňovej aktivity, uhrádzajú z na to vytvorenej rezervy štátneho rozpočtu," uvádza envirorezort v materiáli.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Správa poukazuje aj na nedostatky ochrany pred povodňami. Ide o nepostačujúcu údržbu vodných tokov či brehových porastov, poruchy špeciálnej techniky a zariadení. Zistené bolo aj narušenie koruny ochrannej hrádze toku a nepostačujúca, znefunkčnená či chýbajúca sieť rigolov, priekop, priepustov a dažďovej kanalizácie. V mnohých prípadoch nebolo ani dodržané ustanovenie, ktoré predpisuje správcovi poľnohospodárskych pozemkov zachovať podmienky na výskyt vôd.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili 104-krát a druhý stupeň 141-krát. Starostovia obcí vyhlásili mimoriadnu situáciu z dôvodu výskytu povodní v piatich oblastiach. Na území Slovenska boli vyhlásené stupne povodňovej aktivity v 131 oblastiach.