Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Povolanie plavčíka budú môcť vykonávať len ľudia po kurze prvej pomoci

Na snímke plavčík na bratislavskom kúpalisku Tehelné pole, kde sa už začala letná kúpalisková sezóna, 29. mája 2016. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ďalšou zmenou bude povolenie vstupu so zvieraťom na kúpaliská pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré môžu vstúpiť v sprievode psa so špeciálnym výcvikom.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Povolanie plavčíka budú môcť vykonávať len absolventi akreditovaného kurzu prvej pomoci s vekom minimálne 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia z dielne rezortu zdravotníctva, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

"Z dôvodu ochrany zdravia verejnosti sa upravujú povinnosti prevádzkovateľov prírodných a umelých kúpalísk zabezpečiť plavčíka, ktorý musí mať najmenej 18 rokov a absolvovať akreditovaný kurz prvej pomoci," píše sa v dôvodovej správe. Ďalšou zmenou bude povolenie vstupu so zvieraťom na kúpaliská pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré môžu vstúpiť v sprievode psa so špeciálnym výcvikom. V súčasnosti sa vstup so zvieraťom na kúpaliská zakazuje pre všetky osoby.

Novelizácia okrem iného reflektuje na európsku smernicu, doplniť sa majú kompetencie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri zabezpečení zásobovania kvalitnou a bezpečnou pitnou vodou. Upraviť sa majú aj kompetencie a povinnosti envirorezortu, Výskumného ústavu vodného hospodárstva a orgánov štátnej vodnej správy. Doplniť sa majú nové kritériá na kvalitu a zdravotnú bezpečnosť pitnej vody a spôsob jej preukazovania.

Poslanci tiež prijali pozmeňujúci návrh zo spoločnej správy výborov, podľa ktorého bude hlavného hygienika vymenúvať a odvolávať minister zdravotníctva, doteraz ho vymenúval a odvolával vedúci služobného úradu ministerstva na návrh ministra.