Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pozíciu prezidenta Únie miest Slovenska obhájil Richard Rybníček

Na snímke Richard Rybníček. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hlavnými témami smenu boli podľa hovorkyne úloha miest pri rozvoji Slovenska, návrh na zmenu financovania miestnej samosprávy a nové výzvy pre mestá.

Zvolen 8. júna (TASR) - Pozíciu prezidenta Únie miest Slovenska (ÚMS) obhájil Richard Rybníček. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR po štvrtkovom 35. sneme Únie miest Slovenska poskytla hovorkyňa Daniela Piršelová.

Ako priblížila, viceprezidentmi ÚMS zostali aj naďalej primátor Bratislavy Matúš Vallo, primátor Trnavy Peter Bročka a primátor Košíc Jaroslav Polaček a ďalší primátori niektorých slovenských miest. "Výkonnou viceprezidentkou je aj naďalej Jana Červenáková," dodala.

Hlavnými témami smenu boli podľa hovorkyne úloha miest pri rozvoji Slovenska, návrh na zmenu financovania miestnej samosprávy a nové výzvy pre mestá. "Súčasťou rokovania bol aj návrh úpravy členstva v organizácii ÚMS tak, aby sa odstránili nejasnosti v tom, ktoré združenie samospráv koho zastupuje," poznamenala. Zdôraznila, že doterajšie dvojité členstvo miest vo viacerých organizáciách zastupujúcich samosprávy bolo mätúce pre predstaviteľov štátu, ako aj pre obyvateľov a médiá. "Čas ukázal, že na to, aby sme dokázali presadzovať zásadné priority a zmeny na zlepšenie života našich obyvateľov v našich mestách, je nevyhnutné si vyjasniť, kto a ako ich bude zastupovať," poznamenal Rybníček

Vallo doplnil, že táto zmena je o vytvorení platformy, ktorá bude mať jednotnú filozofiu, štruktúru a silnejšiu pozíciu pri obhajovaní záujmov miest. "ÚMS je o tlaku na presadzovanie zásadných, kľúčových priorít slovenských miest. Na to, aby sme mohli fungovať efektívnejšie, je táto zmena už nevyhnutná," uzavrel.