Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pozor na letné pracovné ponuky v zahraničí,varuje kampaň ministerstiev

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kampaň chce osloviť najmä mladých ľudí, ktorí najčastejšie cestujú na dovolenky alebo brigády do zahraničia, pretože aj zdanlivo lákavé ponuky, sľubujúce nečakané zážitky, sa môžu skončiť tragicky.

Bratislava 23. júla (TASR) - Odbor prevencie kriminality Kancelárie ministra vnútra (KMV) SR chce šíriť povedomie o podvodoch, ktorých cieľom je obchodovanie s ľuďmi. V spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR preto realizuje letnú komunikačnú kampaň, ktorá má upozorniť na možné podvodné správanie pri ponúkaní práce alebo ponuke cestovania za zážitkami. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru KMV SR.

Kampaň chce osloviť najmä mladých ľudí, ktorí najčastejšie cestujú na dovolenky alebo brigády do zahraničia, pretože aj zdanlivo lákavé ponuky, sľubujúce nečakané zážitky, sa môžu skončiť tragicky. "Stáva sa tak v prípade, keď si obete takýchto ponúk neoveria všetky skutočnosti, ktoré im vraj majú zabezpečiť pohodlnosť a bezpečie," uvádza Paulenová.

Pri pracovných ponukách je podľa nej dôležité poznať pracovnú zmluvu a mať jasno o mieste výkonu práce a ubytovania. Pri cestovaní do zahraničia za prácou sa človek ocitne v prostredí, ktoré je mu cudzie a v niektorých prípadoch nemusí ovládať reč. Dovolať sa pomoci je veľmi náročné, niekedy až nemožné. "Preto, aby sa z výletu či práce nestala tragická udalosť, odporúčame byť vždy opatrní a prezieraví," hovorí Paulenová. Doplnila, že to platí aj pri hľadaní si práce nielen vo vlastnej krajine.