Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Pozor na poľadovicu, sneženie, záveje či vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR Kristína Mayerová

Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na niektorých miestach pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého, utlačeného alebo zľadovateného snehu.

Bratislava 10. februára (TASR) - Na južnej polovici územia SR hrozí poľadovica. Vo väčšine slovenských okresov sneží, tvoriť sa môžu tiež snehové záveje a jazyky. V Košickom kraji treba počítať aj s dažďom. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Výstraha pred snežením platí do štvrtkového (11. 2.) rána vo všetkých krajoch s výnimkou Nitrianskeho a Trnavského. Zároveň meteorológovia upozorňujú okrem Žilinského vo všetkých samosprávnych krajoch aj na poľadovicu.

Snehové záveje a jazyky sa môžu tvoriť v stredu od 20.00 h v Bratislavskom, od 21.00 h aj v Banskobystrickom a Trnavskom kraji. Táto výstraha platí zatiaľ do štvrtkového poludnia.

Predbežne v stredu od 18.00 h má začať platiť aj výstraha pred vetrom v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V prípade Košického kraja má začať platiť táto výstraha od 23.00 h a trvať má do štvrtka do 2.00 h.

Vo štvrtok má klesnúť pocitová teplota až do mínus 25 stupňov Celzia



Vo štvrtok (11. 2.) má byť pocitová teplota väčšinou v intervale od mínus 15 až do mínus 25 stupňov Celzia. Dôvodom má byť nízka teplota vzduchu a tiež silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Večer môže byť pocitová teplota ešte nižšia. "Len v oblastiach v závetrí bude vyššia, čo je najmä v Banskobystrickom a kde-tu aj v Košickom kraji," dodali meteorológovia.


Vyskytnúť sa môže hmla



Na niektorých miestach sa môže tvoriť poľadovica, vyskytnúť sa môže hmla. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC).

Na poľadovicu si treba dávať pozor na horskom priechode Dargov, ale aj na všetkých cestách v okrese Trebišov a na cestách tretej triedy v okolí Michaloviec. Námraza a poľadovica sa však môžu tvoriť na viacerých vlhkých a mokrých cestách pri nízkych teplotách. Opatrne treba jazdiť aj pre hmlu. Zníženú dohľadnosť do 50 metrov hlásia v lokalitách Námestovo, Šurany a Iliašovce, s dohľadnosťou 100 metrov treba počítať v lokalitách Trstená, Turčianske Teplice, Jelšava, Gbelce a Pastierske.

SSC zároveň informuje, že všetky sledované diaľničné úseky na území SR, cesty prvej, druhej a tretej triedy, ako aj horské priechody sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na niektorých miestach pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého, utlačeného alebo zľadovateného snehu.

V Bratislave má výrazne snežiť, mesto deklaruje pripravenosť



Na snímke sneženie v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann


V Bratislave má v stredu výrazne snežiť. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaruje, že s preventívnym posypom ciest, chodníkov, mostov i lávok už začali od skorého rána.

"Dispečing vydal pokyn na likvidačný posyp od 09.00 h na komunikácie a od 10.00 h na chodníky. Na kritické kopcovité úseky sú nasadené dodatočné sypače a pripravený aj inertný posyp, ktorý síce sneh netopí, ale najmä pre vozidlá MHD zlepšuje trakciu, aj keď sa na ceste už vytvára vrstva snehu," uviedol Vallo na sociálnej sieti.

V prípade pretrvávajúceho výdatného sneženia je podľa primátora prirodzené, že posypový materiál už nestíha topiť sneh a na cestách sa začne tvoriť vrstva snehu. "V tejto situácii je prioritou odhŕňanie, aby sme naďalej zabezpečili zjazdnosť ciest. Rovnako je prirodzené, že aj chodníky dostanú snehovú prikrývku, cez ktorú sa následne po ukončení sneženia snažíme čo najrýchlejšie odhrnúť koridory pre chodcov," priblížil. Prioritou zimnej údržby podľa neho nie je a ani nemôže byť suchý povrch, ale udržiavanie zjazdnosti ciest, schodnosti chodníkov, a čo najrýchlejšie odhrnutie chodníkov po ukončení sneženia.

Na neodhrnuté či neprejazdné komunikácie v Bratislave môže verejnosť upozorniť magistrát aj prostredníctvom "horúcej" linky na čísle +421 259 356 777 alebo mailom na zima@bratislava.sk. Avizuje to bratislavská samospráva na webe odhrnieme.to, ktorý informuje o zimnej údržbe v hlavnom meste. Linka funguje vždy pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach ako sneh či ľad, spravidla medzi 7.00 h a 19.00 h. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, môže verejnosť svoje podnety posielať mailom na dispecing@bratislava.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal do štvrtka (11. 2.) 02.00 h pre Bratislavu výstrahu pred snežením. Najmä vo vyššie položených lokalitách mesta očakávajú meteorológovia výskyt sneženia, pri ktorom napadne od päť do desať centimetrov snehu.

Obec Svätý Anton pre hrozbu zosuvu svahu vyhlásila mimoriadnu situáciu



Obec Svätý Anton vyhlásila v pondelok (8. 2.) mimoriadnu situáciu pre hrozbu zosuvu svahu nachádzajúceho sa nad miestnou komunikáciou. Ako pre TASR uviedol starosta obce Martin Kminiak, svahovú deformáciu monitorujú od roku 2015. Situácia je však aktuálne natoľko vážna, že ohrozuje zdravie a majetok obyvateľov i účastníkov cestnej premávky.

„V poslednom období bola nameraná najvyššia hladina podzemnej vody od roku 2015, čo výrazne zvýšilo akceleráciu aktívneho pohybu. Svah sa čoraz viac tlačí na cestnú komunikáciu, kde už zasahuje do telesa cesty,“ vysvetlil Kminiak. Ako dodal, cesta sa neustále zužuje, prejazd dvoch oproti sebe idúcich nákladných áut v rýchlosti 50 kilometrov za hodinu je prakticky nemožný. „Ak sa tam navyše nachádza chodec, môže to mať fatálne následky,“ doplnil Kminiak s tým, že na komunikácii je aktuálne znížená rýchlosť.

Vážnosť situácie podľa starostu umocňuje plynové potrubie vedúce popri ceste, na ktoré posúvajúci sa svah tlačí. „Podľa plynárov potrubie drží už len cesta. Tá je však podľa geológov podmývaná, podklad môže byť narušený a mohlo byť dôjsť k jej odtrhnutiu,“ podotkol Kminiak. Ako dodal, pod cestou sa navyše nachádza niekoľko obývaných rodinných domov.

Obec v pondelok vyhlásila mimoriadnu situáciu, v utorok (9. 2.) sa konalo pracovné stretnutie, na ktoré boli prizvané všetky dotknuté orgány a inštitúcie. „Prediskutovali sme postup sanačných prác. Vystavila sa objednávka na vypracovanie projektovej dokumentácie firme, ktorá bude práce vykonávať,“ uviedol Kminiak.

Do vypracovania projektovej dokumentácie obec pracuje na odčerpávaní vody zo studní, ktoré sa nachádzajú pod svahom. Čistiť budú aj rigoly na odvodnenie povrchovej vody a svah neustále monitorovať. Ďalšie problémy aktuálne podľa slov starostu spôsobuje sneh, ktorý sa po odhrnutí natláča na okraj vozovky, čím cestu ešte viac zužuje.

Polícia vyzýva vodičov v Bratislavskom kraji k opatrnosti z dôvodu nepriaznivého počasia


Ilustračná snímka.
Foto: TASR- TASR - Kristína Mayerová


Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave vyzývajú vodičov k zvýšenej opatrnosti v cestnej premávke. Dôvodom sú nepriaznivé poveternostné podmienky a tvorba snehových závejov. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Počas stredy zaznamenali policajti zvýšený počet udalostí v cestnej premávke na území Bratislavského kraja. "V tejto súvislosti apelujeme na vodičov, aby svoju jazdu prispôsobili aktuálnej situácii súvisiacej s hustým snežením a zvýšili svoju opatrnosť," doplnili.