Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Sledujeme: Na horách vietor i snehové záveje, platia viaceré výstrahy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na snehové jazyky treba dať pozor v celom Žilinskom kraji, vo väčšine okresov Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, ako aj v okresoch Kežmarok a Poprad.

Bratislava 1. decembra (TASR) - V niektorých častiach Slovenska sa môžu v stredu ráno tvoriť snehové jazyky. Meteorológovia tiež upozorňujú na silný vietor vo vyšších polohách počas dňa. Vydali viaceré výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Na snehové jazyky treba dať pozor v celom Žilinskom kraji, vo väčšine okresov Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, ako aj v okresoch Kežmarok a Poprad. Výstraha prvého stupňa platí do 9.00 h.



Na horách môže silnejšie zafúkať v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Pre okres Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín počas celého dňa platí výstraha druhého stupňa pred týmto javom. Vietor môže podľa meteorológov nárazovo dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozornil SHMÚ. Od 20.00 h platí až do štvrtka (2. 12.) do 5.00 h v daných oblastiach výstraha prvého stupňa.

V okrese Žilina, Ružomberok, Námestovo, Martin, Dolný Kubín a Banská Bystrica je celý deň až do štvrtka rána vydaná výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách.

Vo všetkých pohoriach Slovenska je vyhlásený prvý stupeň lavínovej hrozby


Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo všetkých pohoriach Slovenska. Celková výška snehovej pokrývky v horstvách dosahuje desať až 40 centimetrov. Informoval o tom v stredu Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Sneh je v dôsledku zrážok a silného západného vetra premiestnený najmä na východné svahy hrebeňov a žľabov najvyšších polôh. Tam je možné lavínu uvoľniť v strmom, extrémnom teréne. "Snehová pokrývka nie je vysoká, preto zatiaľ nepredstavuje veľké riziko. Druhý deň pretrvávajúci silný vietor spôsobuje previevanie snehu na záveterné strany, kde vytvára dosky s vyššou tvrdosťou, a tým spôsobuje zvyšujúcu sa tendenciu lavínového nebezpečenstva," priblížil Buliak.

V dôsledku prechodu teplého frontu zo západu spadli v horstvách Slovenska prvé výraznejšie zrážky tejto zimnej sezóny. Najviac snehu počas predposlednej periódy podľa Buliaka pribudlo v Nízkych Tatrách (20 centimetrov). Rovnako tak počas utorňajšieho (30. 11.) sneženia na severe Západných Tatier a v Malej Fatre.

Povrch snehu je vo väčšine prípadov prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti, upozornil Buliak. Doplnil, že v najvyšších polohách Tatier pretrváva silný vietor, ktorý vytvára na záveterných stranách hrebeňov tvrdé snehové až ľadové preveje.



Na niektorých horských priechodoch sa tvoria snehové jazyky a záveje



Na horských priechodoch Besník (I/66), Čertovica (I/72), Donovaly (I/59) a Šturec (I/14) sa vytvárajú snehové jazyky a záveje. Vodičov o tom informuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

"Snehové reťaze pre všetky vozidlá sú nutné na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá," upozornili cestári. Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných ciest, ako aj ciest I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Na úsekoch D1 Liptovský Hrádok - Hybe, D1 Východná - Važec a R3 Trstená - Tvrdošín sa miestami nachádza na vozovke kašovitý sneh do výšky jedného až dvoch centimetrov. Na cestách III. tried Námestovo, Nová Bystrica a Trstená do výšky štyroch až piatich centimetrov.

Zjazdné sú tiež všetky horské priechody (HP) na území Slovenska, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého, alebo utlačeného snehu. HP Donovaly (I/59) je uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. "HP Biela Hora, Dargov, Havran, Homôlka, Klenov, Kremnické Bane, Podspády, Pusté Pole, Pezinská Baba, Soroška, Skýcov, Šútovce a Vyšehrad majú povrch vozoviek vlhký až mokrý," priblížila SSC.