Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POZOR: Pre tri okresy platia prísnejšie protiepidemiologické pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami, pričom ich dezinfekciu je potrebné vykonávať každú hodinu.


Bratislava 13. júla (TASR) - Pre tri žlté okresy - Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice - platia prísnejšie preventívne protiepidemiologické opatrenia, ktoré treba dodržiavať. TASR na ne upozornila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

V interiéroch obchodných domov je zákaz konzumácie jedál a nápojov, čo sa ale netýka prevádzok verejného stravovania v obchodných domoch, ktoré sa riadia pravidlami pre prevádzky verejného stravovania.

Pri vstupe na svadobné hostiny, kary, večierky a podobné podujatia v prevádzkach verejného stravovania je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín. V interiéri môže byť do 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb.

V zariadeniach spoločného stravovania, teda napríklad v reštauráciách či bufetoch, môže byť pri stole najviac šesť osôb, alebo pri stole môžu sedieť len členovia jednej domácnosti. Treba však zabezpečiť odstup dva metre medzi stolmi. Pokrmy a nápoje smie podávať len obsluhujúci personál. Samoobslužný spôsob výdaja pokrmov a nápojov, ako napríklad nakladanie šalátov či odber pečiva, je zakázaný.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V žltých okresoch treba vykonávať dezinfekciu jedálneho lístka, stolov a dotykových plôch vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel po každom zákazníkovi. Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, ale musí byť prinesený personálom k pokrmu zabalený do papierovej servítky.

Ak sa používa stolový riad, teda taniere, príbory a poháre, je potrebné zabezpečiť jeho umývanie podľa požiadaviek uvedených v príslušnej vyhláške Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok vhodný na daný účel.

Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami, pričom ich dezinfekciu je potrebné vykonávať každú hodinu.

Umelé kúpaliská môžu byť zaplnené najviac do 50-percentnej kapacity. Pre vstup do vnútorných služieb prevádzok akvaparkov sa vyžaduje negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín, či RT-PCR/LAMP test nie starší ako 72 hodín. Netreba ho deťom do 10 rokov a netýka sa vstupu do toaliet, spŕch, šatní. Platí tiež, že obsadených môže byť najviac 50 percent kapacity sektoru alebo maximálne 500 zákazníkov.

Vo fitness centrách môže byť najviac 30 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Pri organizovaných prehliadkach v múzeách, galériách či výstavných sieňach môže byť v skupine najviac 30 ľudí.

Pre taxislužby platí, že v jednom rade môžu byť najviac dve osoby.

Pre divadelné, filmové, hudobné alebo iné umelecké predstavenia platí pre sedenie v interiéri maximálna zaplnenosť 50 percent kapacity, ale najviac 250 ľudí. Pre sedenie v exteriéri platí maximálna zaplnenosť 75 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí. Pre státie platí maximálne 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri. V prípade konzumácie jedál a nápojov platí, že pri jednom stole môže byť najviac šesť osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti.