Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

POZOR: Rumunsko zaradilo Slovensko do červenej zóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výnimku z izolácie majú deti vo veku do 12 rokov, plne zaočkované osoby proti ochoreniu COVID-19 a osoby, ktoré ochorenie počas uplynulých 180 dní prekonali.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Rumunsko v nedeľu (10. 10.) zaradilo Slovensko medzi rizikové krajiny, do tzv. červenej zóny. Okrem výnimiek tak po vstupe do krajín platí pre Slovákov povinnosť absolvovať 14-dňovú karanténu.

Výnimku z izolácie majú deti vo veku do 12 rokov, plne zaočkované osoby proti ochoreniu COVID-19 a osoby, ktoré ochorenie počas uplynulých 180 dní prekonali. Do karantény nemusia ísť ani cestujúci, ktorí sa v Rumunsku zdržia menej ako 72 hodín a preukážu sa negatívnym výsledkom testu. Ten musí byť vykonaný najneskôr 72 hodín pred nástupom (pre cestujúcich prostriedkami verejnej dopravy) alebo vstupom na územie štátu (pre tých, ktorí cestujú vlastnými prostriedkami).

Povinnosť karantény sa nevzťahuje ani na žiakov, rumunských občanov alebo občanov s bydliskom alebo pobytom mimo Rumunska, ktorí navštevujú školy a inštitúcie z Rumunska alebo mimo krajiny, ktorí dochádzajú denne a preukážu sa potvrdením. Výnimka tiež platí v prípade, že musia absolvovať skúšky alebo iné aktivity súvisiace so začiatkom či ukončením štúdia. Ak sú neplnoletí, platí výnimka aj pre ich sprevádzajúcich. Do karantény nemusia ísť ani osoby nachádzajúce sa v tranzite, "ak opustia Rumunsko do 24 hodín od vstupu do krajiny", priblížil rezort.