Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Testovacích sád máme dosť,testujeme každého, koho treba

Žena pripravuje vzorky na testovanie genotypu nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

Premiér opätovne vyzval obyvateľov k zodpovednému správaniu.

Bratislava 11. marca (TASR) – Testovacích sád na nový koronavírus je a bude dosť, vo štvrtok (12. 3.) pribudnú ďalšie. Ubezpečil o tom predseda vlády SR a zastupujúci minister zdravotníctva SR Peter Pellegrini (Smer-SD) pred stredajším rokovaním vlády.

"Testujeme každého, u koho je testovanie potrebné,“ uistil. Pripomenul, že sa prijímajú opatrenia, aby sa testovalo nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach. Premiér verí, že situácii pomôže aj využitie rýchlotestov.



"Podľa nich budeme vidieť, či prípadov infikovaných narastá alebo nie," upozornil. Doterajší pomalý nárast a relatívne nízky počet potvrdených prípadov na Slovensku je podľa neho výsledkom i promptných reštriktívnych opatrení na úrovni štátu a krajov. Priznal, že "stále sme ešte len na začiatku".

Preto aj opätovne vyzval obyvateľov k zodpovednému správaniu. "Ak niekto pociťuje počiatočné príznaky, cíti, že to má ľahší priebeh, nech ostane doma. Nech nevychádza von, nejde osobne za lekárom, ale kontaktuje ho telefonicky," zdôraznil premiér.

Premiér po rokovaní vlády informoval, že vo štvrtok (12. 3.) ráno sa majú na ministerstve zdravotníctva stretnúť laboratórni odborníci vrátane zástupcov Slovenskej akadémie vied (SAV), aby sa dohodli, kto "je ochotný a schopný vykonávať testovanie na výskyt koronavírusu".

Ubezpečil tiež, že Virologickému ústavu SAV okamžite doplnia finančné prostriedky tak, aby mohli v najbližších dňoch začať testovanie. "Univerzita v Košiciach je takisto pripravená, začala vykonávať testy. Chceme hovoriť so súkromnými prevádzkovateľmi štátnych laboratórií, aby všetci, ktorí vedia a chcú sa zapojiť, boli k dispozícii, aby sme vedeli otestovať čo najväčšie množstvo ľudí," doplnil Pellegrini.