Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

PPP projekty v zdravotníctve sú pre štát nevýhodné, tvrdí NOVA

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Nova kritizuje projekt výstavby a prenájmu Univerzitnej nemocnice Bratislava súkromnému investorovi práve takouto formou.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) v zdravotníctve sú pre štát nevýhodné a výrazne predražené a univerzitné nemocnice sú verejné inštitúcie, ktoré by sa nemali skryto privatizovať. Tvrdí to opozičné hnutie NOVA na margo vládneho projektu výstavby a prenájmu Univerzitnej nemocnice Bratislava súkromnému investorovi formou PPP projektu.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii upozornili líder hnutia NOVA Daniel Lipšic (nezaradený) a odborník na zdravotníctvo z NOVA Tibor Hlavatý, Bratislava potrebuje novú univerzitnú nemocnicu, nakoľko priemerný vek jej terajších budov je 70 rokov, ostro však nesúhlasí s výstavbou univerzitnej nemocnice a jej prenájmom súkromnému investorovi formou PPP projektu. "Skúsenosti s PPP pri výstavbe nemocníc sú v Európe aj Kanade negatívne. Projekty sa predražujú, oneskorujú a dodávajú v nižšej kvalite ako nakontrahované. Je to suverénne najdrahšia forma úveru pre štát," zdôraznil Lipšic. Hlavatý tu poukázal na analýzu Európskej komisie z minulého roka, ktorá hodnotila skúsenosti s PPP projektmi v oblasti výstavby nemocníc a "jej záver je veľmi kritický".

NOVA zároveň zdôrazňuje, že univerzitné nemocnice plnia popri poskytovaní bežnej zdravotnej starostlivosti viaceré unikátne funkcie, ako je starostlivosť o najťažšie prípady, zavádzanie najnovších diagnostických a liečebných metód, vzdelávanie medikov aj mladých lekárov a klinický výskum. "Vzhľadom na ich neziskovosť sú preto v celej Európe univerzitné nemocnice verejné a riadené buď štátom, verejnými univerzitami alebo regionálnymi celkami. Ak sa univerzitná nemocnica de facto sprivatizuje, súkromník pôjde po zisku a inovácie, vzdelávanie a klinickú vedu utlmí. Tento problém je o to závažnejší, že Univerzitná nemocnica Bratislava je najväčšia a predstavuje v týchto jednotlivých oblastiach 20 až 50 percent výkonov celého Slovenska," zdôraznil Hlavatý.

Politikom z NOVA sa tiež nepáči, že vláda projekt výstavby nemocnice utajila, a preto sa chcú obrátiť na súd. V utajovaní vidia jediný racionálny dôvod. "Vláda sľubuje súkromnému investorovi exkluzívne podmienky, ktoré sú vysoko nad súčasným financovaním nemocníc. Ak by sa ostaní poskytovatelia dozvedeli, že za rovnaké služby bude vláda súkromnému investorovi garantovať dvojnásobné platby, ako platí iným nemocniciam, spôsobilo by to oprávnené nároky na zvýšené financovanie všetkých nemocníc, nielen jednej súkromnej PPP," dodal Hlavatý s tým, že NOVA presadzuje modernizáciu a výstavbu verejných nemocníc z verejných zdrojov, "čo by bolo lacnejšie".

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) v nedeľu (12.10.) v RTVS povedala, že zmluva so spoločnosťou, ktorá v rámci PPP projektu postaví a bude prevádzkovať novú nemocnicu v Bratislave, by mala byť podpísaná v auguste budúceho roku. "Proces, ktorý sa začal s novou nemocnicou, je veľmi rýchly, ide veľmi dobre, a to, že nová nemocnica bude fyzicky poskytovať zdravotnú starostlivosť až v roku 2017, neznamená, že sa neukončí celý tento proces ešte za nášho pôsobenia. Podľa toho, ako je naplánovaný, budeme mať už v auguste 2015 uzatvorenú zmluvu, ak sa teda nič nestane," povedala Zvolenská.

Zároveň tvrdí, že rezort zdravotníctva nepočíta so žiadnymi nadštandardnými podmienkami pre akéhokoľvek súkromného poskytovateľa. "My sme nastavili nemocnicu tak, že ráta so 44.000 hospitalizáciami a 28.000 výkonmi jednodňovej chirurgie, ktorá je v tejto chvíli platená iným spôsobom. V momente zavedenia DRG – platby za diagnózu, sa tieto rozdiely zotrú," vysvetlila ministerka.

Podľa Zvolenskej sa v rámci tzv. predsúťažného dialógu z 30 zúčastnených kvalifikovalo vyše 20 spoločností z desiatich štátov, ktoré spĺňajú kritériá a majú potenciál, aby sa zúčastnili na súťažnom dialógu.