Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

PPZ: Koniec vyšetrovania pripravovaných vrážd ešte nie je možné určiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku alebo advokáta Lipšica na 99 percent lustrovali.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Termín ukončenia vyšetrovania pripravovaných vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), advokáta Daniela Lipšica a bývalého prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho nie je ešte možné stanoviť. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) SR Michal Slivka.

Podľa jeho slov v súvislosti s prípravou vraždy v štádiu pokusu vyšetrovateľ PZ NAKA vykonáva po vznesení obvinenia ďalšie procesné úkony potrebné k ukončeniu vyšetrovania.

"Nakoľko sa jedná o trestnú vec, ktorá sa nachádza v štádiu prípravného konania, ktoré má zásadne neverejný charakter, nebudeme k uvedenej veci poskytovať žiadne bližšie informácie. Orgány činné v trestnom konaní postupujú neverejným spôsobom preto, aby náležite objasnili skutok a zistili jeho páchateľa či páchateľov. Práve neverejnosť garantuje, že proces dokazovania môže byť, a spravidla je, úspešný," zdôraznil ďalej hovorca.

Dodal, že zverejňovanie informácií z konkrétnych trestných vecí v akomkoľvek štádiu konania spravidla umožňuje páchateľom, ktorých účasť na skutku sa ešte nepodarilo dokázať, pripraviť si obhajobu alebo odstrániť dôkazy, ktoré by ich mohli usvedčiť.

Z prípravy vraždy prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku a advokáta Lipšica obvinil vyšetrovateľ inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR v polovici augusta Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. Podľa Žilinku a Šufliarskeho motívom pripravovaných vrážd bola ich práca. Šufliarskeho mal, podľa jeho poznatkov ku ktorým dospel po doručení uznesenia o obvinení, nahradiť vo funkcii bývalý námestník GP SR René Vanek.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku alebo advokáta Lipšica na 99 percent lustrovali. Podľa Čižnára sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľa inšpekcia MV.

V súvislosti s vyšetrovaním pripravovaných vrážd predtým obvinili koncom júla Alenu Zs., Tomáša Sz. a Zoltána A. a ďalších podozrivých Adama H. a Dávida Sz. zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. sú obvinení aj z vraždy Jána Kuciaka. Obžaloba na prvých troch je od pondelka (21. 10.) podaná prokurátorom ÚŠP na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS). Obžalovaný je v prípade Kuciaka aj podnikateľ Marian K. Zoltán A. uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú bude schvaľovať v budúcnosti ŠTS.

V polovici augusta sa prokurátor ÚŠP vyslovil, že zatiaľ nemajú presvedčivé dôkazy o tom, že si vraždy objednal Marian K.