Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prácu hasičov komplikujú zablokované únikové cesty i disciplína ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem parkovania patrí medzi frekventované problémy nezabezpečenie vhodnej šírky na prejazd hasičskej techniky, ale aj prekážky v podobe rôznych stĺpikov či kvetináčov.

Bratislava 13. februára (TASR) - Hasiči pri zásahoch v bytovkách často riešia problémy s parkovaním, so zablokovanými únikovými východmi, nefunkčným vetraním či neoznačenými uzávermi inžinierskych sietí. Negatívny vplyv má tiež nedisciplinovanosť a panika obyvateľov. Pre TASR to uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Okrem parkovania patrí medzi frekventované problémy nezabezpečenie vhodnej šírky na prejazd hasičskej techniky, ale aj prekážky v podobe rôznych stĺpikov či kvetináčov. "Pri vytváraní hadicového vedenia a evakuácii obyvateľov sa hasiči stretávajú s neodblokovaným únikovým východom, následkom čoho musia do objektu násilne vstupovať," priblížila hovorkyňa.

Únikové a zásahové cesty sú často zapratané kvetináčmi, nábytkom, bicyklami či kočíkmi. Nefunkčné vetranie môže byť spôsobené aj svojvoľnými stavebnými úpravami, v rámci ktorých sú osadené okná bez možnosti otvorenia. Pri požiarnych uzáveroch sa hasiči stretávajú tiež s dverami bez samozatváračov.

"Vo všeobecnosti má negatívny vplyv aj panika a nedisciplinovanosť, keď obyvatelia nerešpektujú výzvy hasičov, nemajú vedomosť o umiestnení hlavného uzáveru plynu alebo vody, majú tendencie sa vracať do objektu, a tým komplikovať prácu zasahujúcim hasičom," načrtla Farkasová.

Medzi povinnosti v rámci ochrany pred požiarmi pre bytové domy patrí napríklad viesť dokumentáciu ochrany pred požiarmi v súlade so skutočným stavom, zabezpečovanie preventívnych prehliadok a odstraňovaní nedostatkov či udržiavanie voľných únikových ciest cesty, nástupných plôch, ako aj prístupu k uzáverom rozvodných zariadení elektrickej energie, plynu, vody, k požiarnotechnickým zariadeniam, zariadeniam na vyhlásenie požiarneho poplachu, požiarnym vodovodom. Za ich plnenie v bytových domoch zodpovedá vlastník bytového domu, spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome alebo správca bytového domu. Vykonáva ich odborne spôsobilá osoba.

HaZZ však zdôrazňuje, že najdôležitejší je zodpovedný a uvedomelý prístup každého obyvateľa bytového domu.