Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Víťazom súťaže Slovak Press Photo je fotograf zo Stropkova Belovežčík

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Víťazov a ocenené fotografie i videá spozná verejnosť 19. októbra na slávnostnom odovzdávaní cien a vernisáži výstavy Slovak Press Photo 2017.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Absolútnym víťazom šiesteho ročníka súťaže Slovak Press Photo a držiteľom ceny Grand Prix za najlepšiu fotografiu sa stal Andrej Belovežčík zo Stropkova. Čiernobielym záberom Praha 2017 - Staromestské námestie najviac zaujal päťčlennú medzinárodnú porotu.

"Je to magický moment s pozitívnym nábojom aj kompozične kvalitná fotografia. V čase, keď námestia miest pútajú na seba pozornosť teroristickými útokmi vyvolávajúcimi strach a nešťastia, existujú miesta, kde sa ľudia stretnú, aby mali radosť zo života, pocit šťastia a spolupatričnosti. Je to emotívna fotografia s posolstvom do budúcnosti," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave zdôvodnila predsedníčka poroty Nina Berman z USA.

Víťaz, voľný fotograf Belovežčík pre TASR uviedol, že toto prvenstvo je pre neho veľkým úspechom. Navyše v súťaži, ktorej sa zúčastnil prvýkrát a zaslal jednotlivé fotografie do viacerých kategórií. "Bol som na dovolenke v Prahe, kde som samozrejme tiež fotil, keďže fotoaparát mám stále so sebou. Najčastejšie však fotografujem dianie v mojom regióne," povedal učiteľ zo Stropkova.

Riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová vyjadrila potešenie z rekordného počtu 2055 fotografií od 185 autorov. Hodnotili ich aj ďalší členovia poroty: Jana Hojstričová (SR), Bénédicte Kurzen (Francúzsko), Jindřich Štreit a Roman Vondrouš (obaja z Čiech). Pozitívne konštatovali kvalitu kategórií Aktualita, Príroda, Svet umenia, Portrét a Každodenný život.

"Ja rád fotím najmä šport. Tu som bol prekvapený slabším zastúpením tejto kategórie, ktorá má veľké možnosti v širokej palete druhov športu. Nemusí to byť len z vrcholných podujatí, dobré fotografie sa dajú urobiť aj z malých súťaží či športového zákulisia. Ten, kto pohotovo fotí šport, vie dobre urobiť aj aktualitu," konštatoval Vondrouš.

Fotografi súťažili v desiatich kategóriách: Reportáž, Aktualita, Portrét, Každodenný život, Svet umenia, Šport, Príroda, tiež mladí fotografi do 25 rokov a študenti vysokých škôl, ktorá je otvorená aj pre autorov zo zahraničia. Pre autorov z Českej republiky, Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Rakúska a zo Slovinska bola otvorená kategória Stredoeurópska fotografia. Tradičnou súčasťou podujatia je mimoriadna kategória Grant Bratislavy zameraná na fotografovanie premien hlavného mesta SR Bratislavy. Všetkých víťazov spoznáme na slávnostnom odovzdávaní cien 19. októbra.

Slovak Press Photo je súťaž fotografických prác a krátkych spravodajských, dokumentárnych a reportážnych videí, ktoré vznikli na publikačné účely v priebehu minulého roku. Cieľom projektu je pozdvihnúť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky, zviditeľniť jej tvorcov a prostredníctvom výstavy sprístupniť verejnosti život a dianie na Slovensku a vo svete. Súťaž a následná výstava sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku, ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.