Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pravidlá pri rizikových zápasoch sa sprísnia

Na archívnej snímke bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas 11. kola futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v nedeľu 17. októbra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zvýši sa i počet členov usporiadateľskej služby pri rizikových podujatiach, ktorých má byť 25 na 300 divákov.

Bratislava 5. mája (TASR) - Vstupenky na rizikové športové podujatia sa budú predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor bude povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti osoby uvedenej na vstupenke. Vyplýva to z novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Divákom sa zakáže nosiť a používať na športovom podujatí kuklu, zvýšia sa pokuty za priestupky diváckeho násilia.

Doteraz platila povinnosť predávať vstupenky na meno a priezvisko na rizikové podujatie len pre fanúšikov hostí, po novom to bude platiť pre všetkých návštevníkov rizikového podujatia. "Organizátor podujatia bude zároveň povinný viesť a uchovávať najmenej 30 dní odo dňa skončenia podujatia zoznam divákov, ktorým boli vstupenky vystavené na meno a priezvisko diváka, a rovnako v prípade potreby ho má bezodkladne poskytnúť polícii," vysvetlilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Novelou sa má rozšíriť zoznam zakázaných vecí na podujatí okrem pyrotechniky alebo zbraní aj na kukly.

V prípade postihovania priestupkov diváckeho násilia sa bude môcť uložiť pokuta v blokovom konaní miesto súčasných 100 až 500 eur. V rozkazom konaní to môže byť od 500 do 1000 eur. Sprísni sa i postih za recidívu v prípade, ak dôjde k opakovanému priestupku diváckeho násilia v lehote dvoch rokov, zákaz vstupu na športové podujatie sa predĺži na jeden rok (doteraz to bolo šesť mesiacov, k opakovanému priestupku muselo dôjsť počas jedného roka).

Poslanci odsúhlasili aj zmeny z výborov, zavedie sa tiež povinnosť uložiť predbežné opatrenie spočívajúce v zákaze účasti na určených podujatiach obvinenej osobe, ktorá sa dopustila priestupku diváckeho násilia.

Presunie sa agenda informačného systému o bezpečnosti na športových podujatiach identifikujúceho napríklad tých, ktorí sa dopustili výtržnosti na štadiónoch. Systém už nebude v gescii Slovenského futbalového zväzu a Slovenského zväzu ľadového hokeja, ale Ministerstva vnútra SR.

Zmeny sa dotknú aj osôb, ktorých účasť sa vyžaduje na porade organizátora rizikového podujatia. Po novom sa na nej majú zúčastniť aj zástupcovia fanúšikov domáceho i hosťujúceho tímu.

Organizátor rizikového podujatia bude mať aj povinnosť poskytnúť priestory v športovom zariadení na nasadenie policajných síl. Zvýši sa i počet členov usporiadateľskej služby pri rizikových podujatiach, ktorých má byť 25 na 300 divákov. Percento členov, ktorých tvoria odborní zamestnanci strážnej služby alebo obecnej polície, sa zvýši na 60 percent.

Zmeny majú nadobudnúť účinnosť od júna 2022.