Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Právnu spoluprácu medzi SR a Bosnou a Hercegovinou upraví protokol

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO), premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Protokol vyplýva zo záväzku SR ako člena EÚ uviesť svoje záväzky s tretími štátmi do súladu so záväzkami vyplývajúcimi z členstva v Únii.

Bratislava 16. júna (TASR) – Právne vzťahy a spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Bosnou a Hercegovinou, ktoré sa týkajú občianskych, rodinných a trestných konaní, má upraviť protokol, ktorý doplní existujúcu zmluvu, uzavretú ešte v roku 1964 medzi Československou socialistickou republikou a Socialistickou federatívnou republikou Juhoslávie. Vláda na svojom stredajšom rokovaní súhlasila s uzavretím protokolu a odporučila ho ratifikovať v Národnej rade SR.

"Protokol rieši nesúlad ustanovení nariadení Európskej únie (EÚ) z oblasti medzinárodného práva súkromného a procesného s ustanoveniami o súdnej právomoci, rozhodnom práve a uznávaní a výkone rozhodnutí, ktoré sú obsiahnuté v pôvodnej zmluve,“ vysvetlilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Rezort pripomenul, že protokol vyplýva zo záväzku SR ako člena EÚ uviesť svoje záväzky s tretími štátmi do súladu so záväzkami vyplývajúcimi z členstva v Únii. "Obdobné protokoly už uzavrela SR s Čiernou Horou a Moldavskom,“ upozornilo MS.