Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Právny zástupca: Obhajoba Jaroslava H. podala sťažnosť proti obvineniu

Jaroslav H., archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyšetrovateľka je podľa Škublu zaujatá a jej konanie hraničí so zneužitím právomoci verejného činiteľa.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Obhajoba finančníka Jaroslava H. podala sťažnosť proti obvineniu súvisiaceho s kauzou Gorila v deň jeho doručenia 1. decembra. Dôvody sťažnosti doplní dodatočne. Pre TASR to potvrdil právny zástupca obvineného Martin Škubla.

"Bez ohľadu na obsah spisu však už teraz vieme, že budeme okrem iného namietať nesprávnosť výrokov týkajúcich sa Jaroslava H., rozpor týchto výrokov s odôvodnením obvinenia, ako aj porušenia ustanovení o konaní, ktoré obvineniu predchádzalo, majúce vplyv na nesprávnosť výrokov obvinenia," priblížil Škubla s tým, že vyšetrovateľka nereagovala na ich žiadosť o nazretie do spisu.

Tvrdí, že obvinenie Jaroslava H. pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti je nezákonné a nie je dostatočne odôvodnené. "Nejde však len o nedostatočnosť dôkazov, ale aj o absenciu základných tvrdení, bez ktorých nemožno nielenže dokázať, ale ani len tvrdiť, že boli spáchané tie trestné činy, ktoré sa uvádzajú vo výroku obvinenia," zdôraznil Škubla.

Vyšetrovateľka je podľa jeho slov zaujatá a jej konanie hraničí so zneužitím právomoci verejného činiteľa. "Osoba, ktorá obvinenie 23. novembra vznášala, sa tohto trestného činu zrejme nedopustila iba preto, že mala v tom čase prerušený výkon funkcie policajta, ergo nedisponovala právomocou vyšetrovateľky. Dňa 23. novembra totiž právne nebola policajtkou," podotkol.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila začala trestné stíhanie a obvinila finančníka Jaroslava H. zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Celkovo obvinili sedem osôb.