Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pravoslávnu cirkev na Slovensku povedie arcibiskup Rastislav

nový biskup otec Rastislav, vpravo v pozadí Jeho Blaženosť Kryštof, arcibiskup pražský, metropolita Českých krajín a Slovenska. Foto: TASR/Milan Kapusta

Arcibiskup Rastislav uviedol, že na tento post nastupuje predovšetkým s pocitom veľkej zodpovednosti.

Prešov 18. novembra (TASR) – Najvyšším predstaviteľom Pravoslávnej cirkvi na Slovensku sa dnes oficiálne stal prešovský arcibiskup Rastislav. Obrad, počas ktorého sa uskutočnila biskupská vysviacka a intronizácia, sa konal v Katedrálnom chráme svätého Alexandra Nevského v Prešove.

Po smrti arcibiskupa Jána rozhodovalo o novom biskupovi Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie, ktoré v tajnom hlasovaní zvolilo otca Rastislava. Vôľu zhromaždenia potvrdila Posvätná synoda Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku.

Na cirkevnej slávnosti, ktorú dnes celebroval Kryštof, arcibiskup pražský, metropolita českých krajín a Slovenska, spoločne s pravoslávnymi biskupmi a duchovnými zo Slovenska, Srbska, Ukrajiny, Poľska, prijal otec Rastislav biskupskú vysviacku. Pred stovkami veriacich slúžiaci biskupi položením rúk na otca Rastislava prosili Boha, aby prijal dar Svätého Ducha a stal sa biskupom.

Následne na základe uznesenia Posvätnej synody metropolita Kryštof odovzdal vladykovi Rastislavovi žezlo ako symbol jeho arcibiskupskej služby. V zmysle Ústavy Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku vykonáva prešovský biskup službu arcibiskupa – predsedu Metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a štatutára Pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

Arcibiskup Rastislav uviedol, že na tento post nastupuje predovšetkým s pocitom veľkej zodpovednosti. V príhovore veriacim povedal, že s pomocou Ježiša Krista možno zvládnuť všetko napriek tomu, že sa to pre ľudí zdá byť neriešiteľné.

Dodal, že si uvedomuje všetky problémy a zložitosť momentálnej situácie cirkevného a spoločenského života, a preto dúfa, že sa mu dostane pomoci Božej i samotných veriacich.

"Stojac pred vami, prosím vás všetkých o modlitby a požehnanie, aby neľahká cesta služby biskupa, po ktorej som sa rozhodol dnes vydať, našla raz úspešné zavŕšenie v bránach nebeského kráľovstva," povedal nový arcibiskup.

Pražský arcibiskup Kryštof zaželal novému arcibiskupovi, aby bol dobrým duchovným pastierom zvereným veriacim, aby bol pre všetkých otcom. Vo viacerých príhovoroch zaznelo slovo ekumenizmus, či veľká kresťanská rodina.



"Kristova cirkev je telo, ktorého odev bol pred tisíc rokmi roztrhaný, ale telo zostalo jedno. Všetci sme kresťania, aj keď nás rozdeľujú vieroučné dogmy, možno zvyky alebo spôsob života, ale to neznamená, že sa musíme nenávidieť," povedal pre médiá vladyka Rastislav.

Nový prešovský pravoslávny arcibiskup Rastislav, občianskym menom Ondrej Gont, má 34 rokov, je absolventom Pravoslávnej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity a zúčastnil sa na viacerých zahraničných stážach. Pred zvolením pracoval ako duchovný v Detskom domove v Medzilaborciach.