Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pre chýbajúcu dotáciu chce košická univerzita prijať menej medikov

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, archívne foto. Foto: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, archívne foto.

Dekan fakulty plánuje prijať len štandardný počet uchádzačov, čo je menej ako minulý rok.

Bratislava 14. júna (TASR) - Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach finančná dotácia na budúci akademický rok zohľadňujúca výrazné minuloročné zvýšenie počtu študentov zatiaľ neprišla. Na akademický rok 2021/2022 tak škola plánuje prijať štandardný, teda oproti súčasnosti znížený počet medikov. Pre TASR to potvrdil dekan fakulty Daniel Pella.

Fakulta štandardne prijíma 200 až 220 úspešných uchádzačov na študijný program všeobecné lekárstvo a 40 až 45 študentov na zubné lekárstvo. "Na akademický rok 2020/2021 bolo schválené na žiadosť bývalého predsedu vlády Petra Pellegriniho prijatie až 300 nových študentov všeobecného lekárstva, pričom nám na zvýšený počet študentov, teda o 80 navyše, poskytlo ministerstvo školstva v minulom kalendárnom roku dotáciu vo výške 800.000 eur," vysvetlil Pella.

Tento rok dotácia určená na budúci akademický rok zohľadňujúca toto výrazné zvýšenie počtu študentov fakulte zatiaľ neprišla. Spresnil, že na budúci akademický rok 2021/2022 preto zatiaľ plánuje fakulta prijať len štandardný počet uchádzačov. "Udeje sa tak v prípade, pokiaľ by prípadný vyšší počet nových študentov nemal byť kompenzovaný zvýšenými finančnými prostriedkami, a to tak za viac prijatých študentov z vlaňajška, ako aj prípadný vyšší počet novoprijatých študentov," spresnil dekan.

Keďže podľa slov dekana pôjde pravdepodobne o mimorozpočtové zdroje, bude fakulta ešte rokovať s ministerstvom školstva o uhradení zvýšených prostriedkov. "Pokiaľ by už ďalšia platba za študentov prijatých nad rámec bežného počtu neprišla, boli by sme nútení kompenzovať ich štúdium z prostriedkov za spoplatnené študijné programy v anglickom jazyku, ktoré využívame predovšetkým na rozvoj našej fakulty. Úspešným študentom však, samozrejme, garantujeme pokračovanie ich štúdia," dodal Pella.

Zdôraznil, že Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach eviduje trvalé zvyšovanie záujmu študentov o štúdium medicíny, počet prihlášok každoročne mierne stúpa. "Domnievam sa, že k nárastu záujmu v tomto období prispela aj pandémia ochorenia COVID-19, ktorá poukázala na význam zdravia nielen pre jednotlivcov, ale aj celú spoločnosť," skonštatoval Pella.

Finančnú podporu od štátu zatiaľ nedostali ani Lekárska fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Lekárska fakulta Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave.