Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Pre enviroorganizácie je kľúčové, ako rýchlo urobí vláda plán obnovy

Na archívnej snímke sprava minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister financií SR Eduard Heger (všetci OĽaNO) počas rokovania vlády SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K. Nikodemová z platformy Budovy pre budúcnosť uvádza, že v SR je veľa príležitostí, kde sa dá investovať do ochrany klímy a zároveň pomôcť sociálnej situácii ľudí, zamestnanosti či ekonomike.

Bratislava 22. júla (TASR) - Pre organizácie venujúce sa ochrane klímy je kľúčové, ako rýchlo a ako kvalitne pripraví slovenská vláda národný plán obnovy. Uviedli to v reakcii na schválenú dohodu Európskej únie (EÚ) o záchrannom balíku pre ekonomiky zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu.

Dohoda priniesla mierne zvýšenie financií, ktoré majú byť použité na klimatické opatrenia zo schémy eurofondov aj z balíka určeného na obnovu krajín po koronakríze, hovorí programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková. Všetky výdavky by podľa nej mali byť v súlade s cieľmi EÚ a Európskym zeleným dohovorom.

"Čo však chýba, sú jasné kritériá, ktoré by vylúčili fosílne palivá a znečisťujúci priemysel od akejkoľvek podpory z našich spoločných peňazí. Je kľúčové, aby tieto financie boli použité na podporu takých reforiem, ktoré nás zbavia závislosti od fosílnej infraštruktúry a nasmerujú Slovensko k spravodlivejšej a udržateľnej spoločnosti," poznamenala.

Enviroorganizácie vnímajú ako hrozbu, že v dohode nie je vylúčené financovanie odvetví, ktoré klímu poškodzujú. Ako negatívum tiež vidia, že z dohody vypadla alokácia 10 percent na ochranu biodiverzity. To môže podľa environmentalistov negatívne ovplyvniť investície do odolnosti lesov a poľnohospodárstva pred následkami klímy.

"V snahe zachraňovať zamestnanosť sa nám preto na Slovensku môže stať, že balík nevyužijeme na rozumné reformy, ale zakonzervujeme neudržateľný model," konštatujú organizácie.

Katarína Nikodemová z platformy Budovy pre budúcnosť uvádza, že na Slovensku je veľa príležitostí, kde sa dá investovať do ochrany klímy a zároveň pomôcť sociálnej situácii ľudí, zamestnanosti či ekonomike. "Investovanie do obnovy budov, podpory nízkoemisnej dopravy, kvalitných projektov obnoviteľných zdrojov energie, vodozádržných opatrení či premyslenej reformy odpadového hospodárstva sú projekty, ktoré majú investičný potenciál, sú v súlade s klimatickými cieľmi a dokážu zlepšiť kvalitu života ľudí," priblížila Nikodemová.

Organizácie pripomínajú, že členské štáty Európskej únie musia do októbra pripraviť národné plány, kde určia, na aké projekty chcú peniaze z balíka obnovy využiť.