Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Pre mozog je prospešná kvalitná strava, spánok a dostatok tekutín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad verejného zdravotníctva upozornil, že pre mozog je rovnako dôležité trénovať pamäť a udržiavať ho v akejkoľvek aktivite.

Bratislava 16. marca (TASR) - Proti predčasnému starnutiu mozgu je potrebný jeho sústavný tréning. V rámci celosvetovej kampane Týždeň mozgu na to upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že mu pomáha napríklad aj kvalitná strava, spánok či dostatok tekutín.

"Mozog spotrebúva veľa energie. Dôležitá je zdravá a vyvážená strava. Vhodným príkladom je stredomorská strava zahŕňajúca zeleninu, ovocie, olivový olej, obilniny, chlieb, strukoviny, ryby, vajíčka, mliečne výrobky, mäso. Dôležité je redukovať príjem alkoholu. Vitamíny skupiny B sú dopingom pre celý nervový systém," doplnil.

ÚVZ upozornil, že pre mozog je rovnako dôležité trénovať pamäť a udržiavať ho v akejkoľvek aktivite. Pozitívne ho ovplyvňuje aj pravidelný pohyb, oddych či pobyt v prírode. "Krátke prestávky (mikroprestávky, päť až desať minút) počas dňa zmierňujú únavu – pohľad z okna, chôdza po schodoch, hlboké dýchanie, krátka meditácia," vysvetlil ÚVZ.

Pre mozog je taktiež prospešné, "určiť si vo svojom byte aj pracovnom prostredí zóny bez akýchkoľvek technológií" a "používať informačné a komunikačné technológie len v najnutnejšej miere".