Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pre pacientov s COVID-19 sú naďalej dostupné lieky Paxlovid a Veklury

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rezort zdravotníctva predpokladá, že tohtoročná zima nebude predstavovať nápor na slovenský zdravotnícky systém v súvislosti s výskytom ochorenia.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Pre pacientov s COVID-19 sú okrem vakcín naďalej dostupné aj lieky Paxlovid a Veklury. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR s tým, že neregistrovaný humánny liek Lagevrio nebude nateraz ďalej kontrahovať.

"Lieky Paxlovid a Veklury sú momentálne k dispozícii v dostatočných zásobách skladoch u držiteľov povolení na veľkodistribúciu liekov. V súčasnosti je indikovaná liečba pre rizikové prípady, keďže je diametrálne odlišná situácia, ako bola v roku 2020," uviedli z rezortu. Merateľná hodnota protilátok v populácii je podľa neho dostatočne vysoká na relatívne ľahké prekonanie COVID-19.

Úmrtnosť je podľa MZ približne desaťnásobne nižšia vďaka dobre vyvinutej imunite. Skonštatovalo, že sa zlepšuje každou ďalšou dodatočnou očkovacou dávkou a každým novým prekonaním ochorenia. V prípade, ak je vysoko riziková osoba zaočkovaná a počas ochorenia je včas nasadená liečba, úspešnosť prekonania ochorenia je podľa neho prakticky stopercentná.

Rezort predpokladá, že tohtoročná zima nebude predstavovať nápor na slovenský zdravotnícky systém v súvislosti s výskytom ochorenia. Priblížil, že v populácii sa totiž vyvinula dostatočná kolektívna imunita. O zavedení celoplošných opatrení neuvažuje.

"SR rovnako ako iné krajiny začala postupy okolo COVID-19 zjednocovať s prístupom k iným akútnym respiračným ochoreniam, a teda začleňovať COVID-19 do štandardizovaných procesov sledovania vývoja akútnych respiračných ochorení," dodal.