Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pre Pellegriniho je Štefánik inšpiráciou

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vedel sa orientovať v zložitých labyrintoch európskej politiky zhodnotil Pellegrini.

Bratislava 21. júla (TASR) - Milan Rastislav Štefánik je pre súčasníkov inšpiráciou geniálneho politického talentu, výkonnej diplomacie a služby k národu, myslí si nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Podľa bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je živým odkazom, ako sa dajú úprimne naplniť činmi slová práca, láska, statočnosť, ktoré boli Štefánikovým životným heslom. V deň 140. výročia Štefánikovho narodenia to uviedli na sociálnej sieti.

"Vedel sa orientovať v zložitých labyrintoch európskej politiky a svojou diplomatickou skúsenosťou je pre nás inšpiráciou, ako profesionálne zastupovať záujmy malého národa vo svete vtedajšej mocenskej politiky," zhodnotil Pellegrini. Štefánik podľa neho významne prispel k vytvoreniu československej štátnosti, z ktorej demokratickej tradície čerpá aj naša moderná štátnosť. "Ctime si jeho odkaz a pokorne slúžme ľuďom žijúcim v Slovenskej republike," vyzval.



Štefánik bol asi jednou z najvýraznejších osobností, ktorá Československo preslávila, hovorí nezaradený poslanec Richard Raši. "Bola to jedna veľká osobnosť, charakterná a doteraz nikým nespochybňovaná. V dnešnej dobe je takýchto vzácnych osobností stále menej," skonštatoval pre TASR.

"Som rád, že aj po 140 rokoch od jeho narodenia je Štefánikov odkaz pre slovenský národ stále aktuálny. Zakladateľ česko-slovenskej štátnosti, astronóm a generál. Muž, ktorý svoje sny premenil na skutočnosť," povedal o Štefánikovi Danko.

Štefánik patrí k najvýznamnejším osobnostiam Slovenska aj podľa člena predsedníctva mimoparlamentného KDH Mareka Cimbalu.

„Štefánik sa veľkou mierou zaslúžil o vznik prvej Československej republiky a tým aj o vymanenie Slovákov z pazúrov tvrdých maďarizačných snáh uhorskej vlády," ocenil historickú osobnosť Cimbala.

„Národ, ktorý nepozná a nectí si svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. Je správne novým generáciám pripomínať významné osobnosti nášho národa, ktoré budovali našu históriu," uviedol. Verí, že Štefánikov odkaz bude naďalej žiť.