Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Slovensko

Pre ples v SND sa konali na Hviezdoslavovom námestí tri protesty

Od sporov medzi sebou demonštranti upustili až po tom ako sa pred divadlom začali zhromažďovať pozvaní hostia. Protestujúci ich vítali piskotom a pokrikmi typu "hanba" či "zlatokopky".

Bratislava 12. januára (TASR) - Do 50 nespokojných občanov sa dnes podvečer stretlo súčasne na troch demonštráciách, ktoré sa konali pred historickou budovou Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Väčšina z nich protestovala proti Plesu v opere, ktorého vstupné malo údajne prevyšovať výšku ich mesačného platu. Vlastný míting proti účastníkom akcie súčasne zvolal občiansky aktivista Robert Mihály a asi tri desiatky ľudí sa združilo okolo Mariána Mišúna, ktorý bol vlani na jeseň zatknutý za pálenie vlajky EÚ.

Pred príchodom pozvaných hostí sa účastníci protestov sústredili viac na spory medzi sebou. "Prosíme prívržencov krajnej pravice, aby opustili toto námestie," vyzýval cez reproduktor Mihály. "My sme takí istí ľudia a máme také isté práva," oponovala mu skupina iných protestujúcich.

Asi o 30 metrov ďalej z prázdneho pódia hrala hudba z "Plesu nespokojných občanov". Tak svoju akciu oproti budove SND nazval opozičný poslanec Alojz Hlina, ktorý chcel znovu upozorniť na kauzu Gorila.



Od sporov medzi sebou demonštranti upustili až po tom ako sa pred divadlom začali zhromažďovať pozvaní hostia. Protestujúci ich vítali piskotom a pokrikmi typu "hanba" či "zlatokopky". Avizovaný zámer vytvoriť živú reťaz, aby hosťom zabránili vstup, sa však napokon neuskutočnil. Demonštrácia sa tak zaobišla bez zásahu polície.